Névadójukra emlékeztek

3 órája

Ünnepeltek, díjakat adtak át a Balassa-napon

Kétszáztíz évvel ezelőtt született Sárszentlőrincen Balassa János, és mint évtizedek óta minden évben, idén is tiszteletére ünnepséget tartottak a hét végén Szekszárdon. A nevét viselő vármegyei kórház dolgozói megemlékeznek az orvosról, akadémikusról, a korszerű magyar sebészeti oktatás és gyakorlat megteremtőjéről.

Szepesi László

A Balassa-ünnep most három napos volt. Csütörtökön és pénteken a kórházban a Balassa pályázatra érkezett, minden korábbinál több, 26 tudományos, szakmai előadás hangzott el, szombaton pedig reggel nyolckor, a kórházi kápolnában ökumenikus istentisztelettel kezdődött, s fél tízkor a Babits Kulturális Központ rendezvénytermében folytatódott az ünnep. 

A Babits Mihály Kulturális Központban zajlott a kórház Balassa-napi ünnepsége. Fotó: Makovics Kornel

A Szakmai tudományos verseny Balassa pályázatán dr.  Abay-Nemes Anna, Brovaiacné Stallenberg Anita, dr. Bernard Pál, dr. Czigány Diána Gréta, dr. Ember János, dr, Égi Fruzsina, dr. Halmos László Barna, dr. Halmos Réka Judit, dr. Hévizi Zsombor, dr. Kardos Dorottya, Kun Mónika, dr. Müller Dóra Tímea, dr. Nagy Zsuzsanna Zsófia, dr. Navreczki Ágnes, Nádasdy Bernadett, Patai Márta, Pálfi Dóra, Soponyai Brigitta, Szabó Dalma, dr. Szántó Árpád, dr. Toláczi Gábor, dr. Tóth Lajos, Tóth Zsófia, dr. Varjas Norbert és Zsigmond Zsófia Zita adott számot tudományos munkájáról.

Szombaton a Babits Kulturális Központ rendezvénytermében a köszöntők után az Észak-Pesti Centrumkórház Honvédkórházból érkezett dr. Péter Ádám orvos-alezredes, a Központi Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztály vezető főorvosa, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának főtisztje Veszélyek kora régen és most címmel tartott előadást. Elmondta, fontos, hogy az ember mindennapi munkája mellett időről időre visszatérjen a történelemhez. A történelemből sokat lehet tanulni az előttünk járóktól, például Balassa Jánostól a nagy hírű sebész működését és a hazafiságát. Elmondta, mikor az orvosok gyógyítanak, nem csak a betegeket szolgálják, hanem a hazájukat is.

Az elhivatottságról beszélt a következő előadó, Dr. Harangi Ferenc, a Balassa János Kórház Gyermekgyógyászati Osztályának nyugalmazott osztályvezető főorvosa. Előadásának azt a címet adta Egy gyermekgyógyász barangolása, 4×17 év. Ugyanis eddigi életútja négy, majdnem 17 éves szakaszra bontható. Nyolc éves volt, amikor úgy gondolta, ha felnő, az orvosi pályát választja. 1973-ban a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán diplomázott, majd ott lett szakszakorvos, előbb a Bőrgyógyászati, majd a Gyermekgyógyászati Klinikán, illetve a Kerpel-Fronius Ödön Gyermekkórházban. 2008-ban lett Szekszárdon a kórház gyermekosztályát vezető főorvos. Mindig haladt a korral, követte, alkalmazta a legújabb eljárásokat, kutatási eredményeket. 

Délelőtt az előadások sorát Tóth Annamária védőnő zárta, aki a Tolna 3-as számú védőnői körzetében dolgozik. Ő első helyezést ért el írásával májusban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Hivatásunk örömei és kihívása címmel indított irodalmi pályázatán. A megható novellában, amelyet felolvasott lírai módon ecseteli a nehéz, fáradságos, gondokkal járó, de szívet melengető munkát, csodálatos hivatást, amelyhez, ha elfárad, erőt ad a segíteni akarás.

A Balassa napi ünnepség délelőtti programja egy különleges és megható zenei produkcióval zárult. Koncertet adott a Hangadó Énekegyüttes Afázia kórusa.  Az afázia azt jelenti, hogy az illető nehezen vagy egyáltalán nem találja meg a megfelelő szavakat, szabálytalanul alig érthetően formálja meg a mondatot. A kórus tagjai és a zenészek egytől egyig stroke-on átesett emberek voltak, többen újra tanultak beszélni, s betegségük miatt kisebb-nagyobb mértékű nyelvi zavarokkal élnek. Az ünnepen viszont csodálatosan énekeltek. 

Az orvos hivatásából adódóan találkozik a halállal, amely soha nem hétköznapi számára sem. Most viszont, az ünnepség délutáni szakaszának kezdetén két, legtöbbjük által ismert és tisztelt embertől kellett búcsúzni. A napokban tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából Potápi Árpád János, és csütörtökön örökre lehunyta szemét a Balassa Kórház 4-es Belgyógyászati Osztályának nyugalmazott osztályvezető főorvosa, dr. Tornóczki János. 

Az elhunytak, az 57 éves politikus és a 87 éves orvos emléke előtt egy perces csenddel tisztelegtek a résztvevők.

Dr. Pátri Eszter vármegyei tisztifőorvos, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi főosztály vezetője köszöntőjével folytatódott az ünnep, majd Orbán Attilának, a Tolna Vármegyei Közgyűlés újonnan megválasztott elnökének, Szekszárd város Közgyűlése nevében pedig Fusz György frissen megválasztott alpolgármesternek az ünnepi szavai következtek.

Kedves zenei betét volt a tíz éves Pulcz Donát gitárjátéka, amelyet Kis Zoltán ünnepi évértékelő beszéde követett. 

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház főigazgatója a közgazdász precíz szakszerűségével, logikájával összegezte a történteket. A dátummal kezdte, 2023. június 13-mal, amikor ő került a főigazgatói székbe. A poszt új volt számára, a kórház viszont nagyon nem ismeretlen. Mondhatni a szomszédjában élt gyermekkorától kezdve, s ismeri a kórház másfélezer dolgozóját is, hisz negyedszázada velük dolgozik. 

Így, beszédét követően ismerősként köszöntötte, s adta át dr. Almási István orvosigazgató-helyettessel és Pappné Kozma Krisztina ápolási igazgatóval közösen az elismeréseket, díjakat. 

A 2024 évi Balassa Napon Főigazgatói dicséretben részesült: dr. Papp Emese Sára, rezidens Gyermekgyógyászati Osztály, Nagy Tímea, adminisztrátor Sebészeti Osztály, Horváth Katalin, ápoló Szemészet ambulancia, Sági-Máthé Viktória, a Sürgősségi Betegellátó Osztály szakdolgozója, dr. Ulrich Gabriella, a III. Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvos-helyettese, dr. Rábóczki Bettina, rezidens III. Belgyógyászati Osztály, dr. Cseh Judit, főorvos Fertőző Osztály valamint az Audiológiai szakrendelő és a Tüdőgyógyászati Osztály kollektívája

Adjunktusi kinevezést vett át dr. Maláti Éva, szakorvos I-es Belgyógyászati Osztály, dr. Kalinics Péter, szakorvos Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály, dr. Czigány Diána Gréta, szakorvos Tüdőgyógyászati Osztály, dr. Pálmai Péter, szakorvos, Sebészeti Osztály, dr. Bata András Gábor, szakorvos, Traumatológia-Ortopédia Osztály, dr. Greksa Dávid, szakorvos, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály, dr. Borsody Bálint Gergely, szakorvos, Sebészeti Osztály és dr. Csökő Gábor Norbert, a Sebészeti Osztály szakorvosa.

Főorvosi kinevezést dr. Horváth Gina Franciska, a Radiológiai Osztály vezetője kapott.

Az „Év rezidense” lett dr. Hévizi Endre Zsombor, az 1-es Belgyógyászati Osztály Kardiológiai részlegének rezidens orvosa.

A Balassa Díjat négyen vehették át. 

Orbán Judit Valéria a kórházi gyógyító munkát kiszolgáló háttérterület munkatársa, aki majd három évtizede dolgozik a szekszárdi kórház Élelmezési Osztályán élelmezési ügyintézőként. Hajdan úttörő szerepet vállalt az élelmezési adminisztráció számítógépes adatrögzítésénél, kollégái szerint jelenleg is ő ismeri legjobban a program működését.

A szakdolgozói kategória új Balassa díjasa Novotni József, aki 1991 óta, immáron 33 éve a kórház dolgozója. A kezdetek óta a központi sterilizáló közösségének tagja. Felelősségteljes munkájára a végtelen precizitás jellemző. 

Balassa Díjat kapott a Laboratóriumi Diagnosztikai Osztály kollektívája. Ők évtizedek óta szolgálják a fekvő- és járóbeteg-ellátás laboratóriumi vizsgálati igényeit, az év minden napján, 0-24 órás szolgálatban. Az évi 2,5 millió vizsgálatszámmal a megyei kórházlaborok között a nagy laboratóriumok kategóriájába tartozik. A dombóvári régiót leszámítva a megye teljes területét ellátják. 
Ugyancsak Balassa Díjat kapott dr. Hatházi Andrea. Ő 14 éve dolgozik a Balassa János kórházban, 2010-től beosztott gyógyszerészként 2012-től pedig főgyógyszerész beosztásban. Munkája során a betegek jólléte és a kórház érdekei mentén hozza döntéseit. Ezt a fajta elkötelezettséget munkatársaitól is elvárja. Szakmai tudása és empatikus hozzáállása révén, kollégái mindig mindenben számíthatnak rá, fontos számára az utánpótlás nevelése. 

A pénteken megtartott Balassa pályázatokat szakmai zsűri, dr. Harangi Ferenc nyugalmazott főorvos, dr. Balikó Anett szakorvos, dr. Bata András szakorvos és Kárpáti Veronika, a 2-es Belgyógyászati Osztály osztályvezető főnővére értékelte. 

Döntésük alapján szakdolgozói kategóriában 3. helyezett lett Pálfi Dóra okleveles dietetikus, a 2-es Belgyógyászati Osztály munkatársa, „A Nutrition day program ismertetése című pályázatával. Második Broviacné Stallenberger Anita, Szekszárd 8-as számú körzetének védőnője, Regulációs zavarokkal küzdő gyermekek kezelése című munkájával.

A Balassa pályázat szakdolgozói kategóriájának nyertese Patai Márta, diplomás képalkotó diagnosztikai analitikus, a Radiológiai Osztály munkatársa: „A multiparametrikus MR vizsgálat szerepe a prosztata daganatok diagnosztikájában előadásával. 

Az orvosi pályázaton 3. helyezést ért el dr. Nagy Zsuzsanna Zsófia, a Bőrgyógyászati Osztály rezidens orvosa, „--- de mi okozza?” című pályázatával.

Második helyen végzett Tóth Zsófia pszichológus, a Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Gondozó munkatársa: „Átmeneti terek” – az online tér és a terápiás tér találkozása témájú izgalmas és elgondolkodtató előadásával.

Az orvosi kategória győztes pályázatát dr. Szántó Árpád, az Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztály szakorvosa írta és adta elő, melynek címe: „Hungarian Buhera”, avagy hatásos-e kórházunkban a műtétek alatti betegmelegítés? 

Az év közönségdíjas előadója 217 szavazat alapján Tóth Zsófia pszichológus, a Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Gondozó munkatársa: „Átmeneti terek” – az online tér és a terápiás tér találkozása témájú előadásával, amely nemcsak a zsűri, de a nézők szívébe is belopta magát. 

Az „Év közleménye” díjat idén Dr. Égi Fruzsina, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály szakorvosa nyerte, a Fül-Orr-Gégegyógyászati lap 2024-es évének első számában megjelent: „ A bőrön elhelyezkedő metasztatizáló fej-nyaki laphám karciómák, onkológiai szemléletű kezelésének jelentősége című publikációjával. 

A 2024 évi Balassa napi ünnepség egy közös fotó készítésével zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában