Avatás

2 órája

Vitéz magyar katonák hősiessége előtt tisztelegtek az ünnepségen (képgaléria)

Tizenegy tolnai vitéz neve az emléktáblán. Vitézi címet kiérdemelt, az I. és II. világháborúban harcolt tolnai katonák emléktábláját avatták a hétvégén Tolnán.

Teol.hu

Vajon van-e másik olyan nyelv, amely olyan különleges, egyedi jelentésű kifejezéssel illeti a hős, harcos katonát, mint a magyar nyelvben a vitéz szó? – A tolnai vitézek emléktáblájának ünnepélyes avatásán ez a gondolat állt a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke, Lévai Miklós ny. alezredes beszédének középpontjában. Az emléktábla a tolnai gimnázium főépületének falára került fel, ami csak azok számára lehet meglepő, akik nem tudják, hogy az iskola épülete egykor honvédlaktanya ingatlana volt.

Tizenegy tolnai vitéz neve az emléktáblán
Az I. és II. világháborúban harcolt, vitézi címet kiérdemelt tolnai katonák emléktábláját avatták a hétvégén Tolnán
Fotó: Rühl Gizella

A vitézi rend történetéről

A rendezvény résztvevőit Balogh Zoltán, Tolna polgármestere köszöntötte, majd Link Judit, a városi könyvtár vezetője beszélt a magyar vitézi rend történetéről. Többek között elmondta, hogy a rend létrehozásával az I. világháború hős katonáit kívánták elismerni. Ennek legfőbb kezdeményezője Horthy Miklós kormányzó volt, a rend alapjait a vitézi telkek adományozása teremtette meg. A rendbe azok jelentkezhettek, akik a szervezeti szabályzatban előírt kitüntetéssel rendelkeztek, feddhetetlen előéletű, erkölcsös és ízig-vérig magyar érzelmű emberek voltak.

Az első ünnepélyes vitézzé avatásra 1921 májusában került sor a Várban, az utolsó ilyen ünnepélyes aktus a II. világháború kezdete előtt évben volt. Ugyanakkor a II. világháborúban is szereztek vitézi érdemeket a magyar katonák.

Tartalékosok és tényleges katonák

Tolna vármegyében már számos vitézi emléktáblát avattak az elmúlt időszakban. A tolnai táblára tizenegy Tolnán született, vagy annak idején Tolnán élő katona neve került fel: v. Demeter Ferencé, v. Haitzmann Antalé, v. Klemmay Ádámé, v. Mozsori Antalé, v. Szabó Józsefé, v. Szamosújvári Mihályé, v. Szily Ferencé, v. Tolnai Györgyé, v. Verényi Ferencé, v. Szabó Ferencé, v. Deli Józsefé. Volt köztük honvéd, tiszthelyettes, tiszt és főtiszt is, többnyire tartalékosok, de tényleges katonák is. Előbbiek között éppúgy akadt földműves, mint mészáros vagy hajós. A tolnaiak közül egy, a II. világháborúban szerzett érdemei alapján nyerte el a vitézi címet, már a rendszerváltás után, 1991-ben.

Az ünnepségen Lévai Miklós a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elismerését adta át Hircz Imrének, Freund Györgynek, valamint Tomics Csabánénak és Béda Pálnak. A Forrai Lajos által készített emléktáblát Lévai Miklós és Balogh Zoltán leplezte le, Sipos Judith Éva református tiszteletes és Nagy Norbert plébános szentelte meg. A rendezvényen dr. Tóth Csaba Attila a magyar Hitvallást szavalta el nagy átéléssel, az eseményen közreműködtek a Mözsi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a tolnai Vándorló Szépkorúak Baráti Köre és a Nemzetőrség tagjai. A műsorközlő Bráz Máté Milán volt.

Az esemény a trombitán előadott Magyar takarodóval zárult.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában