Borok, pezsgők az asztalon

Szepesi László

Magyarországon már sokszor mérték össze tudásukat a leendő szakácsok, felszolgálók, de még a szakmát tanuló sommelier-k soha nem vetélkedtek. Pedig, mert a kulturált borfogyasztásé a jövő, az étkezésben is egyre fontosabb megtalálni, megmutatni az ételek és italok harmóniáját. Ennek okán, úttörő módon Magyarországon első alkalommal, csodálatos időben, gyönyörű helyen, Szálka mellett, a Lajvér Borbirtokon megrendezték a diákok első ilyen versenyét, hivatalos nevén a Hunyadi Mátyás Diák Sommelier Bajnokságot. 

sommelier
A szerző felvétele.

A versenyre Bajáról, Kalocsáról, Pécsről, Budapestről, Orosházáról, Tokajból jöttek a versenyzők, s természetesen ott volt házigazda, a Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola a csapata is.

A megmérettetés három részből állt, egy elméleti tesztlap kitöltéséből, amelyben a Pannon és a Tokaji Borrégióval kapcsolatos kérdésekre kellett választ adni, ezt követte a pezsgő felszolgálása és néhány gyümölcslé felismerése, s a harmadik, a bor dekantálása, majd felszolgálása.

A versenyről a szervezőket, s a zsűri tagjait kérdezte Szepesi László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában