A cél: kulturált fogyasztás

2 órája

Zacher Gábor véleményét hevesen támadják a borászok

Az elmúlt hetekben nyílt vita alakult ki a borászok, fogyasztók és az ismert toxikológus között amiatt, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kampányt indított azért, hogy a fiatalokat is bevonja a kulturált borfogyasztásba. Zacher Gábor kirohanására reagáltak a közösségi felületen a borászok és a hozzászólók. A kérdés tehát az: a bor gasztronómiai élmény vagy pusztán egy szeszes ital? Természetesen a többség az első felvetéssel értett egyet.

Mauthner Ilona

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa indított el egy belföldi promóciós projektet, melyben a fiatalabb fogyasztókat arra ösztönözik, hogy több borászati terméket fogyasszanak, ezt támadta nyiatkozatában Zacher Gábor.  Varga Máté, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke a Pénzcentrumnak adott interjújában felvetette annak a lehetőségét, hogy lazíthatnának a borfogyasztást érintő zéró tolerancián, mert a bor nem pusztán egy szeszes ital.

Bóli Zoltán borász_Mk_0004
A szekszárdi Mészáros Borászat borásza Bóli Zoltán viszgálja és felügyeli az új rozé bort. Fotó: Makovics Kornel

Zacher Gábor összekeverte a bor fogyasztását az alkoholizmussal

Varga Máté véleménye vegyes reakciókat váltott ki: míg a borászatban kedvező iránynak látják a hazai fogyasztás növelését, Zacher Gábor toxikológus élesen kritizálta a fiatalok alkoholfogyasztásra ösztönzését, hangsúlyozva az egészségtudatosság fontosságát. Zacher szerint a kampány óriási hiba, miért kellene ösztönöznünk ivásra a fiatokat? – tette fel a kérdést a toxikológus. 

Én nem szeretném, ha Zacher úrnak több munkája lenne, írta Figula Mihály

A Zacher-nyilatkozatra reagált nyílt levélben Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borász. Ebből idézünk:

– A kulturált borfogyasztás nem keverendő össze a különféle függőségekkel küzdő és ennek következtében életeket, családokat megkeserítő problémákkal. Mi egy olyan szakma képviselői vagyunk, amely egyidős az emberiséggel, igényesen és környezettudatosan dolgozunk, annak érdekében, hogy a bennünket követő generációk is élvezhessék azt a csodás környezetet, amiben élünk.
Magyarországon több mint 20 borvidékünk van, a szőlő (ebből készül a bor) minden régióban meghatározó kultúrnövénye a tájnak. Művelése és fenntartása a magyar és az európai kultúra fontos feladata. Terméséből rengeteg minden készíthető – és igen, vannak közöttük alkohol tartalmú italok is. Szerencsére a bor 100 százalék szőlőlé, így biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünkbe nem kerülhetnek sem E betűk, sem mesterséges színezékek, aromák, stb. És igen, azt is szoktuk mondani, hogy a bor nem alkohol. Egy évben egyszer készíthető el, a szőlő levének erjesztésével, az adott esztendő hiteles tükre, a borász munkáját és a termőhely karakterét méltó módon képviseli.
 – Én nem szeretném, ha Zacher úrnak több munkája lenne. Nem szeretném, ha az úrvacsorákon (keresztény rituálé) a bor helyett füves cigit kellene szívni és azt se szeretném, ha karácsonykor, vagy csak egy szürke kedden nem koccinthatnék a 18 éves fiammal szépen terített asztalnál egy magas minőségű borral. És végül természetesen azt sem szeretném, ha a barátaim és a kollégáim 10 év múlva valamelyik „igényes” multi cégnél dolgoznának.

Bárcsak egyszer az energiaitalokat tennék így porondra

A nyílt levélhez és a toxikológus vitájához többen is csatlakoztak a közösségi médiában. Ezek közül válogattuk a legjellemzőbbeket:
– Egymillió alkoholista országa vagyunk. Beszéljünk először erről, mielőtt a "kulturált borfogyasztás" és az "úrvacsora bora" szóba kerül. Magyarországon jelenleg népbetegségnek számít a piálás. Egyet kell értsek Zacher doktorral, a népszerűsítés nem a jó irány. (Mindemellett a kulturált borfogyasztás és a magas minőségű bor termelése is fontos, de jelenleg ez az ország nem tart itt.)

Egy másik hozzászóló: – Én azt üzenem Zacher úrnak, ha már úgyis Szekszárdra látogat decemberben egy kávézóba (a kávé nem függőség) szeretettel várjuk utána a borászatba – akár más szekszárdi borászokkal együtt – hogy lássa, micsoda méregkeverő szörnyetegek vagyunk. Kaphat teát vagy vizet. Csak nézzen a szemünkbe és tájékozódjon.

Újabb hozzászóló: – Bárcsak egyszer az energiaitalokat tennék így porondra. Amire nulla korlátozás nincs, de 10-ből 9 (18 év alatti) tinédzser ezen él, csak ez nekik legális, gondolom ezért nem gond. Az összetétele pedig ki tudja. De a természetből semmi nincs benne, a borral ellentétben!! És egyébként lehet, hogy a kommentelők jó pár százalékának fogalma sincs, mi az a Sassicaia, amiről Péter Jánosi írt. Pedig ha egyszer megkóstolnák (nem bevedelnék, hanem fél decit elkortyolnának belőle, kulturált borfogyasztásként, amit a borászok is kommunikálnak), életük végéig emlegetnék! Isteni finom, és a természet adta!

Vélemény: – Nem a borral és főleg nem a minőségi borral van a probléma. A kérdéses kampány elsősorban a kulturált borfogyasztásra ösztönözne, nem a piálásra, amire önök állandóan hivatkoznak. Kérem tekintsen az égetett szeszek és a drogok irányába és írjon azokról véleményt. Megtette már?

A borfogyasztást ne keverjék össze az alkoholizmussal

Természetesen megkérdeztük a szekszárdi borászokat is az elhangzottakról.

Vesztergombi Csaba: – A borfogyasztást ne keverjék össze az alkoholizmussal. A bor kultúra, a bor történelem, a bor társaság, a bor élmény, a bor a folyékony táj, a bor az élet része, a bor hagyomány, a bor az bor és NEM alkohol!
Kérem a tisztelt megmondókommandót, ne keverje a Gizikét a gőzekével... Figula Misinek pedig köszönöm, hogy röviden összefoglalta amit a borászok nagy része gondol.

Urbán Péter, a Bodri pincészet főborásza: – Az alkoholizmust összemosni a kulturált borfogyasztással teljes félreértés. Tudom, hogy hazánkban az alkoholizmus súlyos probléma, de aki ebben a betegségben szenved az nem a minőségi boroktól lett az, ami. Engem annak idején – 14- 15 évesen – édesapám megkínált egy pohár borral, azt mondta kóstold meg fiam, érezd a munkád gyümölcsét. Borász lett belőlem és nem alkoholista.

Rappai József, a Schieber Pincészet főborásza: – Különböző földrészek borvidékein dolgoztam, de a bort mindenhol tisztelet övezte. A borfogyasztás több ezer éves kultúránk része, ma már a gasztronómiához tartozik. Jó ötlet, hogy a fiatalokat is be szeretnék vonni ebbe, mert megtanítják őket arra, milyen a jó minőségű bor, mihez mit illik fogyasztani. Sajnos balkáni mentalitás, hogy addig iszunk míg berugunk, ehhez viszont az ócska lőre is megteszi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában