Paksi Református Egyházközség

2018.04.04. 14:00

Megújul a református templom és az iskola

Hatvankilencmillió forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Paksi Református Egyházközség épületeinek felújítását. A templom és az egykori református iskola felújítására azonban ennél jóval többet fordítanak.

Vida Tünde

Nagyjából másfél hete kapta kézhez a Paksi Református Egyházközség az értesítést, hogy Balog Zoltán, az EMMI minisztere pozitívan bírálta el kérésüket, és 69 millió forint támogatást nyújt a templom belső felújítására, valamint a ma közösségi találkozóknak helyet adó, iskolai étkezdeként működő, volt református iskola átépítésére, felújítására. Az utóbbi épület homlokzata lehangoló látványt nyújt, mállik a vakolat, a nyílászárók tönkrementek. Nagy gondot jelent a vandalizmus: gyakran kitörik az épület ablakait, egy helyről még a tokot is ellopták.

Lenkey István lelkész azt mondta, hogy a remény arra, hogy ezt rendbe hozhatják, akkor csillant fel, amikor a Magyarországi Református Egyház komoly támogatást kapott a jelenlegi kormányzattól. – Az összeg sok egyházi épület felújítását, sőt újak építését is lehetővé teszi, a mi egyházkerületünkben a gyülekezetek egyharmada támogatásban részesül, a néhány millióstól a több százmilliós összegig – fogalmazott a lelkész. Azt mondta, korábban benyújtott igényük alapján, a régi református iskola felújítására 50 millió forintos kerethez jutottak. Emellett még Süli János polgármestersége idején ígéretet kaptak arra, hogy a városképet csúfító épület homlokzatának rendbehozatalához a város is hozzájárul. Ezzel és a kormányzati támogatással jelentős lépést tudtak volna tenni, de a tervezett beruházás teljes megvalósításához még ez is kevés, mert a teljes felújítás és átépítés 120 millió forintba kerül. A gyülekezet ezért fordult Balog Zoltán miniszterhez.

Mint Lenkey István mondta, a levélben a templombelsővel kapcsolatos elképzeléseikre is kitértek. Az épület külső rekonstrukciója tíz éve történt meg, azóta önerőből néhány munkát elvégeztek, de szükség lenne az aljzatcserére, szellőző beépítésével meg kell szüntetni a falak nedvesedését, szabályozhatóvá kell tenni a fűtést. A padok áthelyezésével szeretnék a használhatóságot is javítani, a kor igényeinek megfelelővé tenni a templombelsőt. – A védendő értékeket természetesen megőrizzük, hiszen ez egy műemléképület – húzta alá a lelkész.

– Rengeteg dolgot kell előkészíteni, sok még a bizonytalanság, de a templomban a munkákat szeretnénk nyáron elvégezni – mondta a református lelkipásztor az ütemezésről. Az iskolaépületet érintő építkezést jövő nyárra szeretnék időzíteni, hogy a Bezerédj étkeztetését ne zavarja, illetve ne essen egybe a templomban végzett munkával, mert az idő alatt az szolgál majd az istentiszteletek helyszínéül. A régi iskola épületét egyébként az önkormányzat bérli a Bezerédj-iskola számára. A szerződés lehetővé teszi, hogy az ő zavarásuk nélkül az egyházközség is tartson különféle alkalmakat. Ezt meg is teszik, itt rendezik egyebek között az adventi, húsvéti gyermeknapokat, szeretetvendégségeket, elsősorban hittanosokat érintő programokat. Az átépítés során a földszint funkciójában nem történik változás, marad az étkező, rendezvényterem, de korszerűsítik a melegítőkonyhát. Ezen felül beépítik a tetőteret, ahol közösségi alkalmak számára alakítanak ki különtermeket.

Háromszázan támogatják

A paksi református templom építése még 1750-ben indult el, tornya a mostani formájában 1821-ben készült el. Az épület tíz éve külső felújításon esett át. – Ez egy kis templom – mondja róla Lenkey István lelkész. Mivel az alapterület kicsi, kissé zsúfolt is, amin a tervezett átalakítás változtatni fog. Néhánnyal kevesebb ülőhely lesz ugyan, ám ezzel együtt a használhatóság javul. Régen nem tartották fontosnak, hogy gyerekműsor legyen az Úr asztala körül, vagy az énekkar fel tudjon állni, ma viszont már ez is fontos, ezért nagyobb térre van szükség. Mint a lelkész elmondta, a gyülekezetnek háromszáz olyan tagja van, akik támogatni akarják, 150 ember, aki részt is kíván venni az alkalmakon. Ezen felül vannak a hittanos gyerekek és az ő szüleik. Hittanra most 240 gyermek jár, beleértve az óvodásokat és a környező településekről Paksra tanulni járó iskolásokat.

A borító képen Lenkey István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában