Lengyeli kultúra

2018.08.25. 13:00

Különleges tárlatvetetéssel várják a látogatókat

Különleges tárlatvezetéssel várja az alsónyéki Tájház látogatóit dr. Antoni Judit az őskor kutatója, régész és néprajzkutató, amely során az általa összeállított, Lengyeli kultúrát bemutató kiállítás tekinthető meg.

Fekete Dávid

2006-ban az M6 autópálya építésekor 7000 éves újkőkori, a Lengyeli kultúra régészeti leleteire bukkantak Alsónyék külterületén. A több évig tartó feltárás során a területet a leletek mennyiségét és minőségét tekintve is „Európa egyik legrangosabb késő neolitikus lelőhelyévé” emelte – áll a község honlapján. A feltárás helyszíne több ezer telepjelenségével, köztük 120 oszlopszerkezetes épülettel és csaknem 2400 temetkezésével Európa egyik legrangosabb késő-újkőkori lelőhelye. A régészeti projektet Sanghajban a Field Discovery kategóriában a világ tíz legjobb régészeti projektje közé választották.

A régészeti munkálatok után múzeumba szállították a leleteket, amelyek közül néhányat az alsónyéki Tájház két, erre kialakított termében sikerült kiállítani, dr. Antoni Judit közreműködésével – tudatta velünk Kovács Anita, az Alsónyéki Kultúrház dolgozója, aki körbevezetett a kiállításon.

A tárlat a maga teljességében, autentikusan mutatja be az egykori kultúrát, az egykori emberek mindennapjait, kezdve a vadászó-halászó eszközökkel, az állatvilággal, dísztárgyakkal és ékszerekkel, egészen az elképzeléseknek megfelelően felépített kunyhóig, és a szenzációs sírhely, ami vélhetően az egykori vezéré lehetett, csontvázzal, tárgyakkal, a feltáráskori állapotban.

A kiállítás egyedi, és szinte felfoghatatlan horderejű, ismerve a körülményeket. De ha valaki már úgy is ott jár, megtekintheti a sárközi életvitelt tükröző helytörténeti kiállítást is, ami szintén egy precízen válogatott és gyűjtött installáció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában