betlehemes játék

2019.01.02. 20:00

Kisbetlehemmel lett gazdagabb a gyűjtemény

A Lengyeli Népművészeti és Muzeális Állandó Kiállítás népművészeti terme nemrégiben egy új kellékkel gyarapodott, a bukovinai, andrásfalvi székely betlehemes játék ékességével, a kis Betlehemmel – mondta el lapunknak Fábián Andrásné, Teri néni, aki nyugdíjas óvodavezetőként az óvodamúzeumot létrehozta, s a gyűjteményt azóta is kezeli, bővíti.

TN

Fotó: Beküldött fotó

A kis Betlehemet önkéntes munkában készítette Tamis János mucsfai lakos, aki úgy kötődik Lengyelhez, hogy a felesége is régóta példás tagja volt a lengyeli székely egyesületnek – tájékoztatott Teri néni. A tárgy történetéről elmondta, hogy a Völgységbe telepített bukovinai, andrásfalvi székelyek a világháború után folytatták a szép karácsonyi népszokást, az úgynevezett felnőtt betlehemezést, ami abból állt, hogy házról házra jártak, és előadták a betlehemes játékot a családok, szomszédok örömére, tiszteletére. A szereplők: a király szerepét Balázs Piusz játszotta, angyal: Fábián József, Mária: Balázs Péter, Szent József: Gábor István, csobán: Fábián Piusz, Kerekes János, Kerekes László és Tamás Ferenc, gazda: Lukács István. A népszokás szerint a gazda előre járta házakat, és kérdezte, hogy befogadják-e a betlehemezőket. Ha igent mondtak, akkor megjelölte a kaput, így a szereplők tudták, hogy hová kell bemenniük. Minden ilyen házban ünnepi terített asztal várta őket, megköszönték az előadást, és megvendégelték a betlehemezőket. Fábián Péter tanította be a játékot.

Ez a szép népszokás összehozta az embereket, és jól szolgálta a település kulturális hagyományainak megőrzését – vélekedett Fábián Andrásné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában