helytörténet

2020.06.18. 09:30

Iregszemcse múltját kutatják régi fotókon

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Iregszemcse múltjának felkutatásához kéri a lakosság segítségét a Bartók Béla Művelődési Ház, miután amatőr házi technikát alkalmazva, tizenhét év után előhívták Tóth Szabó Gyula fényképész munkáit a kidobástól megmentett, porosodó üvegnegatívokról.

Az előkerült anyag felbecsülhetetlen értékű a számukra, ezért vízjelezték is intézményük betűjelével. A környék ruhaviselete mellett az élet pillanatait, nagyobb közösségi eseményeket is megörökített a fotós. A fényképek bemutatják az akkori szokásokat, öltözködési kultúrát, a hagyományokat, vannak különleges kültéri felvételek is, a családi események, főleg lakodalmak csoportképei mellett rengeteg a portré is.

A fotók digitalizálása még tart, és a kutatómunkát – a felvételek készítésének idejét, a fényképeken szereplők beazonosítását – is elkezdték már. Arra kérik a lakosokat, hogy aki felismeri a szereplőket, utcarészleteket vagy épületeket, jelezze a számukra. A fotókat az intézmény hivatalos Facebook-oldalán tették közzé.

Tóth Szabó Gyula a huszadik század elején kezdett fotózni Felsőiregen. Pályája elején üvegnegatívokkal dolgozott, az üvegeken zselés anyagbevonaton keresztül fixálódtak a fekete-fehér felvételek 1920-tól. A rövid idő alatt nagymértékben felhalmozódott üveglemezek tárolását a fényképészek nem mindenhol tudták megoldani, ezért üvegkereskedőknek eladták, vagy megsemmisítették azokat. Ezt a technikát feltehetően 1950-ig használhatta, azt követően már celluloid alapú filmre fényképezett.

A fotós pályafutása a hatvanas évek végén zárult Iregszemcsén. Tóth Szabó Gyula Felsőiregről készült képeslapok alkotója is volt, melyeket az Országos Széchenyi Könyvtár digitális formában is közzétett.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában