Székely Szabadság Napja

2021.03.14. 11:30

Versmondó versenyt szerveztek, így támogatták az erdélyieket

Az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesülete az idén először tartotta meg élő videós rendezvény formájában a Székely Szabadság Napját. Az ünnepüket az erdélyi magyar diákok részére rendezett szavalóverseny eredményhirdetésével is összekötötték.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

A közösségi oldalukon, élőben jelentkeztek be többen is szerdán késő délután, hogy megünnepeljék a Székely Szabadság Napját. Jelen volt Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, evangélikus lelkész, Bándi Imre, az egyesület elnöke, Kese Ferenc egykori elnök, Jánosi Emőke, a Dombóvári Székely Kör titkára, verset mondott Orbán Rebeka.

– Sajnos a technika ördöge miatt Bognár Cecil, aki a székely himnuszt adta volna elő tárogatón, nem tudott hozzánk csatlakozni, és sajnos így járt Stenczer Enikő, az Erdélyből Elszármazott Magyarok Klubjának alapítója is, aki a Székely Szabadság Napjáról írt versét szerette volna elmondani. Ennek ellenére az első komoly online összejövetelünkön mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. Felvettük a székely ruháinkat, és megtartottuk az ünnepet – mondta lapunknak Bándi Imre egyesületi elnök.

Bándi Imre (balról) és Kese Ferenc Nagyatádon a koronavírus-járvány előtt (Beküldött kép)

Az idei évben az eseményt összekötötték az erdélyi magyar gyerekeknek meghirdetett „Március 10. a Székely Szabadság Napja” tematikájú versmondó verseny eredményhirdetésével. Az első öt helyezettet, a különdíjasaikat is díjazták.

Fődíjas Mester Zsolt lett, aki Szilágyi Béla „Székely Miatyánk” versét mondta el. A második helyezett Mester Balázs Petőfi Sándor „A Székelyekhez” című művével. A harmadik helyet Csuka Szabolcs Róbert szerezte meg, aki Széllyes Sándor Székely Karácsony című költeményét szavalta a megmérettetésen. Mindannyian Erdély-Szászrégeniek. Különdíjas az erdély-zabolai Boros István Róbert és a vajdaság-zentai Galusz Áron.

– A versmondó verseny tematikájából adódóan szorosan kapcsolódik a Székely Szabadság Napjához. Úgy gondoltuk, hogy mivel az ünnepre Erdélyből nem tudunk hozni fellépőket, sőt a járványügyi helyzet miatt semmilyen rendezvényt nem tarthatunk, az erdélyi magyarokat megtámogatjuk ezzel a versennyel. A diákokat felkészítő tanárok segítették a nagy nap előtt, és nagyon lelkesek voltak. Az egyik célunk, hogy ezeket a gyerekeket hívjuk meg vendégfellépőknek, amikor végre személyesen is összegyűlhetünk – tudatta Bándi Imre.

Azt is megtudtuk, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének tagjai a koronavírus-járványban leginkább telefonon és interneten tartják egymással a kapcsolatot, de néha személyesen is találkoznak egymással, elkerülve a csoportosulást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában