Forgass a Földért!

2021.04.20. 14:00

Shoot4Earth: a filmkészítés lezárult, most a zsűrin van a sor

Szép számmal érkeztek filmek a Shoot4Earth – Forgass a Földért világjátékra. Kindl Gábor projektigazgató adott tájékoztatást a legfrissebb tudnivalókról. Szerdán lesz az eredményhirdetés.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött kép

Egy Föld, egy film, egy esély. Ez a mottója a Shoot­4Earth – Forgass a Földért – című, filmkészítő világjátéknak, mely immár a célegyeneséhez érkezett. A kezdeményezés egyébként egykoron Szekszárdról indult útjára, Kindl Gábor ötlete alapján. Mint az bebizonyosodott, a kontinenseken átívelő rendezvény még a koronavírus fenyegető árnyékában is megvalósítható.

– Mindent az internetre tettünk – mondta el lapunknak Kindl Gábor ötletgazda és projektigazgató. – A megnyitó, a zsűrizés és az eredményhirdetés is oda kerül. A megvalósításban segítségünkre van, mint szekszárdi bázis a Pécsi Tudományegyetem KPVK. Mivel a bírálóbizottság tagjai nem utazhattak Szekszárdra, ezért most elmaradtak az eseményhez kapcsolódó programok. Regisztrációk minden kontinensről érkeztek, amiképpen filmek is, méghozzá szép számmal.

Kindl Gábor hozzátette, hogy szombaton éjszaka a regisztrált filmkészítők külön-külön megkapták azokat az elemeket, melyek közül minimum egyet be kellett építeniük legfeljebb egyperces filmjeikbe. Idén a szervezők a pandémia miatt könnyíteni szerettek volna a feladaton, ezért több beépítendő támpontot adtak meg. A versenyzők a tűz, víz, levegő, föld – azaz termőföld, talaj – mellé ötödik elemként filmjeikbe illeszthették az Earth című klip részletét.

– Nekünk, a játék szervezőinek is különleges érzés, amikor megérkezik az alkotás a világ egy számunkra távoli pontjáról – folytatta a projektigazgató. – Mint például Ausztráliából, Kínából, Indiából, vagy éppen az amerikai kontinens északi, illetve déli részéről. Örömmel közölhetem, hogy Magyarország szinte minden pontjáról küldtek hozzánk filmeket. A százharmincnégy klip bizonyítja, hogy egy nemes cél érdekében megmozdulnak az emberek. Jelenleg már zajlik a több körön át tartó zsűrizés. A Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező vezette értékelő csapatnak nincs könnyű dolga, mert a szerdai eredményhirdetésig sok filmet kell megnéznie és döntenie a díjakról. Azt ismételten nyugtázhatjuk, hogy a filmkészítés élménye, a játék a filmmel korosztályokat hoz össze közös programra.

Bátran, őszintén

Rácz Zsófia, a fiatalokért felelős helyettes államtitkár is üzent a világjáték résztvevőinek. – A Forgass a Földért filmmaratont azért tartom hiánypótló kezdeményezésnek, mert lehetőséget ad nekünk, fiataloknak arra, hogy bemutassuk a filmkészítésen keresztül azt, hogy mit jelent számunkra a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés. (...) Arra szeretnék buzdítani minden résztvevőt, akik vállalják a huszonnégy órás filmkészítő kihívást, hogy bátran és őszintén mutassák be azt, hogy mit jelent számukra a környezetvédelem – mondta a helyettes államtitkár.

Borítókép: Helebrand Enikő munka közben. A szerkesztő-riporter Nyíregyházán készített filmet a Hagymaszív forgatócsoporttal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában