kultúra

2021.05.13. 07:00

A kulturális közösséget megyénkben is újraépítik

Tizennégy magyarországi agóra, köztük a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ részvételével, valamint közel ezer közművelődési intézménnyel és közösségi színterekkel országos eseménysorozat indul május tizenötödikén. A célja, hogy újjáépüljenek a kulturális közösségek.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Kuti Imréné, a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóságának igazgatója lapunkat tájékoztatta, hogy a koronavírus-járvány alatt két webes felületen elérhető fejlesztéssel segítették az országos és természetesen a megyei közművelődési hálózatot. – Tolna megyében is hosszú ideig voltak zárva a művelődési házak, közösségi színterek. Ez alatt az idő alatt a munkatársak folyamatos foglalkoztatásban vettek részt. Emellett számos online tevékenységet végeztek. Az ünnepek alkalmával is mindenhez próbáltak olyan internetes megoldásokat találni, játékokat, versenyeket hirdetni, amelyekkel elérték az embereket. Mivel valódi programokat nem tudtak szervezni, ezért a települések díszítésében jeleskedtek az ünnepek alkalmával – mondta az igazgató.

Hangsúlyozta, hogy miután a pandémiás időszakban nem találkozhattak a kulturális közösségek, azokat segíteni kell, hogy újra együtt tudjanak lenni.

Május tizenötödikén délelőtt tíz órától, a közművelődési helyszínek újranyitásának alkalmából Tolna megyében is különböző programokkal várják a települések lakóit, amelyek jelenleg még egyeztetések alatt vannak.

– A közös akció központi eseménye egy, a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítás, amely egymással megegyező példányban készült el, és az ország különböző pontjain, köztük Szekszárdon is, egy időben nyílik meg. A figyelemfelkeltő megnyitósorozatot a Nemzeti Művelődési Intézet minden csatlakozni kívánó közművelődési intézményre és közösségi színtérre kiterjesztette. Ezer példányban készítettünk el „Nyitunk” feliratú molinót, amely a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ előtt is látható lesz. A Tolna megyei helyszíneken is egyedi kulturális bemutatókkal, produkciókkal folytatódik az országos kulturális kapunyitogató program – tette hozzá.

Továbbra is segítik az orvosokat

Megyénkben többek közt az alábbi településekről csatlakoztak az eseménysorozathoz: Kapospula, Mucsfa, Györe, Decs, Őcsény, Tamási, Sárpilis, Nagyszékely, Simontornya, Dunaföldvár, Kölesd, Madocsa, Újireg, Medina, Kurd, Hőgyész, Paks, Bátaszék, Mucsi, Váralja, Szárazd, Felsőnána, Bölcske, Aparhant, Nagyvejke, Bogyiszló, Pálfa. – Nem csak a Babits Mihály Kulturális Központ, hanem még számos másik közművelődési intézmény vált oltási helyszínné Tolna megyében. Ezek a helyszínek, a jelenlegi információink alapján, a nyitások után is jó ideig oltópontok maradnak. A művelődési házakban dolgozó kollégák továbbra is segítik az orvosokat, hogy megfelelően tudják ellátni a munkájukat – mondta Kuti Imréné igazgató.

Képünkön: Erdélyi Sándor kiállításán a Babits Mihály Kulturális Központban tavaly februárban. A képen Biszák László és Erdélyi Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában