Videóval

2023.05.29. 16:47

Életben tartják a népi hagyományokat Szennában

A cucorkázás hagyományát élesztették újra a művészeti iskola néptáncosai a Szennai Skanzenben. A lányok áldást, jókívánságot mondtak a porták előtt, köszönetként friss kaláccsal vendégelték meg őket –írja a sonline.hu.

sonline

Forrás: sonline

Házról-házra jártak a lányok Szennában. Vitték magukkal a pünkösdi királynét is, akit  háromszor megemeltek és így kívántak szerencsét, jó termést a gazdáknak. A Szennai Skanzen portáin friss kaláccsal vendégelték meg a gyerekeket, majd a látogatókkal közösen kitáncolták a májusfát.

Öt erős férfi kellett ahhoz, hogy ki tudják döntenia a sudár lombkoronást. A májusfán lévő szalagokat azután a lányok leszedték és összegyűjtötték.

– Megismerjük a régi hagyományokat és egy jó kaland újraélni a szokásokat – mondta el Takács Kincső Rebeka, aki tizenegy éve táncol a szennai művészeti iskolában és számos ünnepkörhöz kapcsolódó műsorban részt vett már.

– Életben szeretnénk tartani a magyar hagyományokat, a koreográfiát Czigány Tamás és Pataki Annamária állította össze a gyereknek és a mi nagy örömünkre sokan csatlakoztak a májusfa kitáncolásához – mondta el Varjas Tamás, a szennai Zselic Alapfokú Művészeti Iskola vezetője.

A teljes cikket és a videót itt megtekintheti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában