Identitástudat

2023.11.06. 13:39

Finom, forró tea mellett készültek a puha, meleg pacskerek

Színes programokkal emlékeztek meg a németek búcsújáról Kismányokon a Német Tájházban november 4-én, szombaton.

Farkas Eszter

A pacskerkészítéssel is megismerkedhettek a szombati program résztvevői Kismányokon. Fotó: Beküldött kép

– A németek búcsúját november elején tartják – mondta Illés Tiborné szervező. – Lélekben ilyenkor többet gondolunk az ősökre, a felmenők emlékére, a régi történésekre, a „honnan érkezés”, a telepítés gondolatára. Kismányokon szombaton délután a Német Tájházban az előadások keretében volt mód az emlékezésre együtt, svábok és székelyek körében. Sok évtized alatt vegyes házasságokat kötöttek, ezért is érdemes megismerni a valódi történelmet.

Köszönjük a bonyhádi Spinnstube csoport asszonyainak, hogy rögtönzött kiállítást rendeztek a különböző pacskerokból, és segítették a kezdő pacskerkötőket. Hallhattunk nagyon hasznos előadást a gyógyteákról, Pallosné Rózsa Anitától, aki a Megyei Könyvtár előadója. Köhlerné Koch Ilonka fotókon, térképeken és történeteken keresztül megismertette a németek betelepítését, majd a délután zárásaként megnéztük a „Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk“ című filmet. Meleg teához ettünk zsíroskenyeret, pogácsát, perecet, sörkiflit, zserbót, amit az asszonyok otthonról hoztak, tököt és almát helyben sütöttünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában