Szórakozás

2024.05.28. 11:30

Paks: új helyszínen a gastroblues fesztivál

Új helyszínen tartják a paksi 32. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál nagyszínpadi koncertjeit. Az idei évben először Paks az Atomerőmű Sportegyesület (ASE) csarnokában biztosítja a helyszínt a fesztivál nagyjai, köztük a sztárvendég Matteo Mancuso szicíliai gitárvirtuóz, Laura Cox francia rockgitáros, az Omega Testamentum és a Blues MD fellépéseinek.

Brunner Mónika

A 32. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál egyben zenei (blues, jazz, rock), gasztronómiai és borbarát találkozó is. A rendezvénynek Paks ad otthont július elseje és hetedike között. A sztárvendég Matteo Mancuso szicíliai gitárvirtuóz, Laura Cox francia rockgitáros, az Omega Testamentum és a Blues MD (Szebényi Dániel, Mike Gotthárd, Gudics Martin, Gudics Marcell). Utóbbi formációhoz csatlakozik Vitáris Iván (Ivan & The Parazol), valamint Ganxsta Zolee, aki ezúttal dobolni is fog. 

paks 32. gastroblues fesztivál sajtótájékoztató budapest
Budapesten tartották a 32. Gasztroblues Fesztivál Paks sajtótájékoztatóját, a bal szélen Gárdai Ádám fesztivál igazgató, középen Süli János a térség országgyűlési képviselője (balról a negyedik)
Fotó: Molnár Gyula

Paks: várják a gastroblues fesztivált 

Ötven koncertet lehet megtekinteni, fellép többek között még az Ismerős Arcok, a Deák Bill Blues Band, a Rudán Joe Akusztik, a Mini Závodi János vendégszereplésével, a Dos Diavolos (Ganxsta Zolee & Takács Vilkó), valamint lesznek gasztronómiai bemutatók, jótékonysági főzőverseny és országos borbarát találkozó szekszárdi, villányi, balatonboglári borászatok részvételével. 

Kóstolójegyek az információs pultnál

Gárdai Ádám ismertette, hogy jelentős eseménye a rendezvénynek a július hetedikén vasárnap ingyenesen látogatható Kárpát-medencei Gastroblues Piknik, mely egy jótékonysági főzőversennyel egybekötött zenei program. A vendégek kóstolójegyet vásárolhatnak az információs pultnál, amellyel ételt kóstolhatnak a versenyzőktől, és egyben szavazhatnak is a legjobb főzőre. A kóstolójegyekből befolyt összeggel a kárpátaljai testvérváros, Visk magyar óvodáját támogatják a szervezők, csakúgy, mint a borkóstoló részvételi összegéből és a templomi koncertek jegybevételéből összegyűlt adományból is. A főzőverseny közben olyan előadók koncertje hallgatható, mint a Deák Bill Blues Band, az Ismerős Arcok (akik közösen is zenélnek), valamint határon túli magyar zenekarok is képviselik magukat a Kárpát-medencéből. Különlegesség ezen a napon a Brothers zenekar kivételes alkalmakkor összeálló formációja, amelynek két kézdivásárhelyi származású tagja,  Bejan Norbert (Margaret Island billentyűse) és Pál Gábor mellett az Azahriah gitáros Szabolcsi „Fészek” Bence és többek között Al Di Meola dobosaként már a Gastroblues Fesztiválon zenélő Kaszás Péter is része.

Gárdai Ádám, a fesztivál főszervezője lapunknak elmondta, hogy a nagyközönség számára az egyik legfontosabb változás, hogy idén megváltozott a koncertek helyszíne. Korábban az Energetikai Technikum és Kollégium (ESZI) sportcsarnoka adott otthon a nagykoncerteknek, azonban most először az eredeti koncerthelyszíntől másfél kilométerrel arrébb található Atomerőmű Sportegyesület (ASE) csarnokában tartják a nagyszínpadi koncerteket. Az új koncerthelyszín akusztikája jóval kedvezőbb, sőt maga a tér is nagyobb, mintegy ezerötszázan tudnak együtt élő zenét látni és hallgatni, jóval többen, mint korábban. 

Fesztiválhelyszínek egymáshoz közelebb 

Gárdai Ádám ismertette, hogy régi igényt elégítettek ki a szervezők azzal, hogy a hétvégi fesztiválhelyszíneket közelebb hozták egymáshoz. Így a lehető legközelebb lesz a nagyszínpadi, a klubkoncertek és az ingyenesen látogatható szabadtéri rendezvények eseményei. További pozitívum, hogy legtöbb szálláshelyet adó ESZI kollégium és a fesztiválkemping is a közelben van a távolról érkező látogatók számára. Minden évben törekszenek a szervezők a magas zenei színvonal tartásához, ez az idei évre mindenképp érvényes.

Hozzátette: a programok Pakson öt helyszínen lesznek elérhetőek, az ASE csarnokban, az ASE sport étteremben, az ASE sporttelepen (csarnok mellett), a Gastroblues Klubban, valamint az Evangélikus templomban, ahol főként akusztikus jellegű, csendesebb koncerteket lehet megtekinteni. 

A 32. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál műsorvezetője Benkő Zsolt a blues meghatározó hazai képviselője.

A programsorozathoz kapcsolódva szombaton 18 órától Gál Gábor és Barátai Best of Gastroblues lemezbemutató koncertre várják a zeneszeretőket a Gastroblues Klubba.

Sajtótájékoztató Budapesten 

A fesztivál sajtótájékoztatóját Budapesten tartották a Rockmúzeumban május huszonharmadikán, csütörtökön, köszöntőt mondott Gárdai Ádám a Gastroblues Fesztivál főszervezője, Süli János országgyűlési képviselő, a fesztivál védnöke, Dr. Kovács Antal az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, Pallya Gábor Paks testvérvárosa, a felvidéki Galánta jegyzője. Süli János külön köszönetet mondott azoknak, akik a nehéz időszakban is támogatták a fesztivált. A sajtótájékoztató 30 év Gastroblues Vándorkiállítás és katalógus bemutatójának is helyet adott. A kiállítást Tóth Tamás Béla a Tűzkerék xT zenekar alapítója, basszusgitárosa mutatta be.  A rendezők köszönetet mondtak a fő támogatóknak Paks Város Önkormányzatának, az MVM-nek, a Petőfi Kulturális Ügynökségnek, valamint a helyszíneket biztosító szolgáltatóknak és partnereknek. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában