Program

2024.06.21. 11:18

A Völgységi Múzeumban is megtartják a Múzeumok Éjszakáját

A Völgységi Múzeum idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatában, és június 22-én, 17.30-tól várja látogatóit egy különleges, kultúrcsemegékkel tűzdelt estén.

Farkas Eszter

A Múzeumok Éjszakája több szempontból is különleges lesz, hiszen Bonyhádon ezen a hétvégén valódi kultúrünnep várja a város és a Völgység lakóit, amelynek egyik központi helyszíne a Völgységi Múzeum, valamint a Tűzoltó Múzeum. Az ünnepélyes megnyitóra 17.30-kor kerül sor a Völgységi Múzeum parkjában. A rendezvényt Filóné Ferencz Ibolya polgármester és dr. Farkas István Gergő múzeumigazgató köszöntője nyitja meg. Az estet a Bonyhádi Székely Kör és a Völgység Néptáncegyüttes, valamint a Bartók AMI előképzős táncosai teszik még színesebbé előadásaikkal.

Völgységi Múzeum, Múzeumok Éjszakája, Bonyhád
Régészeti bemutató a Völgységi Múzeumban egy tavalyi rendezvényen Fotó: Máté Réka

Kiállítások és kulturális programok

A Tűzoltó Múzeumban 18 órakor nyílik meg a Néprajzi Múzeum vándorkiállítása Székátiratok címmel, amely első vidéki helyszínként Bonyhádon tekinthető meg. Ez a különleges kiállítás egészen augusztus 30-ig látogatható a Völgységi Múzeum nyitvatartási idejében, és az AU Műhely kortárs széktanulmányaihoz kapcsolódva mutatja be az ülőalkalmatosságok világát egy új szemszögből, amely minden generáció számára érdekes lehet.

Az est folyamán a Kränzlein Zipfelmütz csoportja mutatja be országos elismeréseket nyert fantasztikus táncait, majd Dömény Anita és barátai élő hangszeres népzenei koncerttel szórakoztatják a közönséget. 

A múzeum csapata három előre hirdetett időpontban tart ingyenes tárlatvezetéseket, amelyeken a látogatók mélyebben megismerhetik a múzeum kiállításait és történeteit. Az est fénypontja az ABS Zenekar akusztikus koncertje lesz, amely különleges zenei élményt nyújt.

Borkóstoló és sportközvetítés

A német betelepítés 300. évfordulója és a labdarúgó Európa-bajnokság apropóján Juhász Dani hat tételes német eredetű szőlőfajtákat felvonultató borkóstolót tart, amely létszámkorlátos és előzetes regisztrációhoz kötött. Emellett lehetőség nyílik a mérkőzések nyomon követésére is a múzeum épületének közösségi termében.

Gyermek- és családi programok

A Völgységi Múzeum csapata idén is gondoskodik a családok és a gyermekek szórakoztatásáról. Az ÖKOCSIGA játszóház 7 próbás játékai, arc- és hennafestés, valamint a Závodi Kulturális és Hagyományőrző Sportegyesület íjászattal és jurtaélménnyel várja a kicsiket és nagyokat. Szalma Vali vaskori kerámiákkal, Kilián Imre kobzával, valamint az 52. Sorgyalogezred fegyverbemutatóval és élménytárral teszi még színesebbé a programot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában