BorZsongás

2024.06.19. 20:00

Kisszékely megrendezte első borfesztiválját

BorZsongás címmel tartottak borfesztivált Kisszékelyben június tizenötödikén. Az esemény az Észak-Tolnai Hegyközség borászainak, kisüzemi termelőinek nyílt napja. Ez az első alkalom, hogy közös rendezvényen tudtak bemutatkozni, találkozni a borkedvelő közönséggel. Kisszékely örömmel fogadta be a borfesztivált.

Brunner Mónika

Az Észak-Tolnai Hegyközség kezdeményezésével valósult meg az I. BorZsongás borfesztivál szombaton Kisszékelyben, ami a hegyközség borászainak, kisüzemi termelőinek nyílt napját jelenti. A hegyközség területe, elhelyezkedése miatt szerették volna, hogy a borászok is legalább évente egy alkalommal találkozzanak egy közös rendezvényen, lehetőséget kapjanak a bemutatkozásra, találkozzanak a borfogyasztókkal. A hegyközséghez negyvennégy település tartozik, főként Tolna, de Fejér vármegyéből is, ez jelen esetben százhúsz kilométeres körzetet jelent, tájékoztatták lapunkat a szervezők. 

kisszékely, borzsongás, borfesztivál, 2024. 06. 15.
Az I. BorZsongás fesztivál rendezvény helyszínéül Kisszékelyt választották
(Beküldött fotó)

Kisszékely első fesztiválja 

Az I. BorZsongás fesztivál rendezvény helyszínéül azért választották Kisszékelyt, mert az összes hegyközségi település közül ez a legkisebb, és szerették volna megmutatni, hogy itt is van még létjogosultsága a szőlő-bor kultúrának. Főként ezekben a nehéz időkben, amikor a szőlőültetvények, borászatok, kistermelők létszáma is drasztikusan csökken, átalakul, tették hozzá a szervezők. Céljuk volt, hogy a közönséget, a borkedvelőket is egy gyönyörű helyre invitálják, ahol még van összetartás és a hagyományokat is megőrizték. 

kisszékely, borzsongás, borfesztivál, 2024. 06. 15.
Szép számú közönség gyűlt össze a borfesztiválon
(Beküldött fotó)

Tizenöt szőlősgazda

Az eseményen Pajor Ágnes, Kisszékely polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elhangzott, hogy  a kisszékelyi mezőgazdasági területek kiválóan alkalmasak a szőlőtermesztésre, a helyi szőlőművelés mégis hanyatlóban van. Kisszékelyben ma körülbelül tizenöt szőlősgazda tevékenykedik még. Ha kicsi is az esély, szeretnének bízni abban, hogy a kedvezőtlen folyamat megfordul. Jó hír, hogy Kisszékelyben a Varga présház tulajdonosai és barátaik a Szarkahegyen egy nagyobb területen szőlőt gondoznak és kézműves borokat készítenek. A boraik megjelentek a kereskedelmi forgalomban, kaphatók a helyi boltokban, a vendéglátóhelyen és az présházban tartott borkóstolókon is kínálják más finom helyi ízek, termékek mellett, hangzott el a polgármesteri köszöntő beszédben. 

kisszékely, borzsongás, borfesztivál, 2024. 06. 15.
Megalapították a Mezőföld Borai Emlékdíjat, tizenhatan kapták meg az elismerést 
(Beküldött fotó)

Mezőföld borai emlékdíjat alapítottak 

A Hegyközség ezen alkalomból megalapította a Mezőföld Borai Emlékdíjat. Az eseményen tizenhatan kapták meg az elismerést. A díj köszönet az elmúlt évek, évtizedek során a szőlő-bor kultúráért tett munkáért, az elhivatottságért, alázatért. Első alkalommal olyan személyek kapták meg, akik többnyire már nyugdíjasok, de a mai napig munkájukkal támogatják a hegyközség, valamint a saját településükön a szőlő-bor kultúrát. Sok esetben a mai napig szőlőt művelnek, borokat készítenek, rendezvényekre járnak, fáradhatatlanul példát mutatnak a következő generációknak is.


Újabb borfesztivál várható 

A rendezvényen megtekinthető volt egy borászati kiállítás is, amelyet a hegyközség településeinek életéből állítottak össze fotókkal. Minden település külön tablót kapott, amely az elmúlt évtizedek eseményeit, múltját  mutatta be adott településen. Szombat délután a pincehelyi Reseda gyermek néptánc bemutatójával folytatódott a programsorozat, este pedig fantasztikus jazzkoncerttel fejeződött be az I. BorZsongás borfesztivál Kisszékelyben.  A következő évre is vannak már tervek, a szervezők látták a hibákat, és törekedni fognak azok kiküszöbölésére is, tudatták. 
 



 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában