Rézfúvósok élő nagyjai

2024.07.17. 20:00

Sztár fúvósok örvendeztették meg a mözsieket vasárnapi koncertjükkel

Vasárnap este ismét zenétől volt hangos Tolna-Mözs, amikor is a Barcsi Rézfúvós Kamarazenei Tábor szervezői koncertet adtak, megkoronázva a zenei tábor harmadik évének sikerét. Az idei rézfúvós tábor ismét kiváló tanárokkal és változatos programokkal várta a résztvevőket, akik a zene iránti szenvedélyüket és tudásukat fejleszthették egy inspiráló közegben.

Farkas Eszter

A rézfúvós tábort három éve kezdték el újra megszervezni Barcson, amin kiváló oktatók vettek részt, mint dr. Farkas István Péter, Liszt-díjas harsonaművész, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kiváló tanára. Az oktatói gárdát olyan elismert művészek és zenekarok egészítették ki, mint Pálfalvi Tamás, trombitaművész, aki a Artistjus-díjas, Cziffra Tehetség és Junior Príma-díj birtokosa, valamint a Fanny Mendelssohn Förderpreis első nyertese és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója.

A rézfúvós tábor tanárai turnéjuk során Tolna-Mözsre is ellátogattak
A rézfúvós tábor tanárai turnéjuk során Tolna-Mözsre is ellátogattak
(Fotó: Beküldött fotó)

Dr. habil. Bazsinka József, Liszt-díjas tubaművész és a Budapesti Fesztiválzenekar tagja, a PTE Művészeti Karának Zene- és Művészetelméleti Intézetének tanszékvezető egyetemi docense is jelen volt, hogy tudásával és tapasztalatával segítse a fiatal zenészek fejlődését. Szőke Zoltán, a Budapesti Fesztiválzenekar kürtművésze és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, valamint Keszthelyi Bálint trombitaművész, a PTE Zene- és Művészetelméleti Intézetének tanára szintén részt vettek az oktatásban.

Különleges vendégek a rézfúvós táborban

A tábor egyik különleges vendége Univ. Prof. Uwe Köller volt, aki a German Brass tagja és a Grazi Zeneakadémia professzora. Az ő jelenléte és oktatói munkája nagyban hozzájárult a tábor magas színvonalához. Emellett Jean Raphael, a párizsi rádió szóló harsonása is közreműködött, tovább emelve a tábor rangját.

A zenei tábor alapítói és tanárai idén négy helyszínen turnéztak. A professzorok július 8-án, hétfőn adtak közös koncertet, amely nagy sikert aratott. Szerdán a Magyar Harsona Kvartett működött közre egy különleges koncerten. Csütörtökön Pécsett Univ. Prof. Uwe Köller is fellépett, szombaton pedig a barcsi tábor zárókoncertje következett, amely felejthetetlen élményt nyújtott mind a résztvevőknek, mind a közönségnek. Vasárnap pedig Tolna-Mözsön a Filharmónia Magyarország szervezésében folytatódott a turné, majd hétfőn Kiskőrösön zárult.

Jövőre is megszervezik

A tábor résztvevői különböző rézfúvós kamarazenei formációkban vehettek részt, csoportos foglalkozásokon és egyéni órákon tanulhattak, szakmai konzultációkon kaphattak értékes visszajelzéseket, valamint több koncertlehetőséget is kaptak. A szakmai programok mellett szabadidős tevékenységek is színesítették a tábor életét.

A nagy múltra visszatekintő barcsi rezes kamaratábor 2022-ben újraindult, és idén is számos tehetséges fiatal zenészt vonzott. A tábor különösen azoknak szól, akik rézfúvós hangszeren játszanak, elmúltak 14 évesek, szeretnek kamarazenélni vagy kipróbálnák magukat ebben a műfajban, és szeretnék hangszeres tudásukat fejleszteni - tudtuk meg a tábor egyik alapító tagjától, Pálfalvi Tamástól.   Az idei zenei tábor nemcsak a résztvevők, hanem a közönség számára is felejthetetlen élményt nyújtott, a hétfő esti koncert pedig méltó zárása volt a programsorozatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában