Tárlat

2024.08.29. 21:22

Egyedi technikákat használ a festő (galéria)

Képkiállítás nyílt kedden, késő délután a Babits kulturális központ rendezvénytermének előcsarnokában. A székesfehérvári Mátyás Tamás képeit bemutató tárlatot nyitotta meg Gonda Mária, a központ ügyvezető igazgatója és Lönhárd Ferenc, a Bárka Művészeti Szalon elnöke.

Szepesi László

Szekszárdon a művelődési házban nyílt kiállítás Mátyás Tamás alkotásaiból. Fotó: Makovics Kornél

Mátyás Tamás már gyermekkorában szeretett rajzolni, így természetes volt, hogy érettségi után a Képzőművészeti Főiskolán tanul tovább. Ott táblás restaurátori végzettséget szerzett, dolgozott a Magyar Nemzeti Galériában, s restaurátorként több éven át a Feszty-körképen követte a meghatározott vonalakat. Ez megtisztelő, izgalmas feladat volt, de a művészet iránti teljes behódoltság miatt nem adatott meg, hogy kifejezze saját magát.

Ma már nem mások, egyébként nagyszerű alkotásait teszi technikailag élvezhetőbbé, nem restaurátorként, hanem műszerészként dolgozik, és képeivel saját gondolatait, érzéseit fejezi ki.

Rajzai, festményei már sok közös bemutatkozáson szerepeltek, s ez a kedden megnyílt tárlat az első önálló kiállítása.

A Babits előcsarnokában lévő húsznál több képe az ő gondolatait, érzéseit, gondolatait tükrözik. Gyakran használ egyedi technikákat, saját maga keverte festékekkel dolgozik, A többféle stílust láttató tárlat szeptember tizedikéig látható.

Jövő csütörtökön, szeptember ötödikén pedig a kiállításhoz is kapcsolódó beszélgetés lesz a központ Parászta termében. A képek mondandójáról, s annak befogadásáról Mátyás Tamással beszélget dr. Illés Anikó, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának témavezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában