Régészet

2024.08.22. 14:00

Véget ért a nyári ásatási szezon a Gólyavárnál

Dombóváron sikeresen zárult a nyári régészeti szezon a Gólyavárnál.

Balogh Éva

Dombóvár történelmi öröksége újabb izgalmas fejezettel bővült, miután véget ért a nyári régészeti szezon a Gólyavárnál. A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézete által végzett, és a Dombóvár Város Önkormányzata valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult feltárások során több mint 900 négyzetméteres területen zajlottak az ásatások, amelyek a Dombai család egykori rezidenciájának romjait vizsgálták. 

Az idei ásatási szezon különösen jelentős volt. Az ásatások során felfedezték többek között a középkori téglapadlót, amely a várudvar felé néző torony alatt helyezkedett el, ez jelentős régészeti leletnek számít. A feltárások során számos olyan tárgyi lelet került elő, amelyek bepillantást engednek az egykori mindennapi életbe és a vár díszítésének pompájába. A projektben nemcsak tapasztalt régészek, hanem szegedi régészhallgatók, valamint helyi középiskolások is részt vettek, ami lehetőséget adott a fiataloknak, hogy testközelből tapasztalják meg a régészet izgalmas világát. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában