A zene világnapja

1 órája

„A zene megváltoztatta az életem”– Egy gimnazista elképesztő története

Béndek Tamás, a Garay János Gimnázium 10. osztályos tanulója elmesélte, miként alakította át életét a Péntek Esti Flört hangversenysorozat, és hogyan lett a klasszikus zene az egyik legmeghatározóbb élménye.

Balogh Éva

Naszladi Judit pedagógus, és Béndek Tamás a szerkesztőségben

A Zene Világnapja kapcsán sokszor beszélünk arról, hogy milyen hatással lehet a muzsika az életünkre, de kevesen gondolják, hogy a komolyzene fiatal korban is mély nyomot hagyhat. Béndek Tamás, a Garay János Gimnázium diákja, egyike azoknak, akik ezt személyesen tapasztalhatták meg. Tamás az intézmény 10. osztályos tanulója, aki a Pannon Filharmonikusok „Péntek Esti Flört” című hangverseny sorozatának rendszeres látogatója, és élete egyik meghatározó élményeként írja le a sorozattal való találkozását.

„Mielőtt részt vettem volna a Péntek Esti Flört előadásain, alig volt kapcsolatom a komolyzenével” – vallotta be Tamás, aki egészen új területre merészkedett ezzel. „Nem hallgattam zenét szabadidőmben, sem énekelni, sem táncolni nem szoktam, így a hangversenyek számomra teljesen új világot nyitottak meg.”

zene világnapja
Naszladi Judit pedagógus, és Béndek Tamás a szerkesztőségben

Első találkozás a komolyzenével

A „Péntek Esti Flört” hangversenysorozat különlegessége, hogy a Pannon Filharmonikusok különböző művészeti ágak és korok zenéit ötvözik, megmutatva a komolyzene szépségeit fiatal és idősebb közönségnek egyaránt. A Garay János Gimnázium diákjai 2021 óta vesznek részt ezeken az előadásokon, amit Naszladi Judit, a Garay Gimnázium tanára kezdeményezett és szervezett, ahol Tamás is meghatározó élményekkel gazdagodott. „Kicsit kétkedve mentem el az első előadásra, de hamar rájöttem, hogy ez a zene megfogott” – mondta, hozzátéve, hogy a hangversenyek segítségével sikerült áttörnie az előítéleteit.

Tamás élményeit egy levélben fogalmazta meg a Pannon Filharmonikusok számára, amelyben részletesen kifejtette a sorozattal kapcsolatos véleményét. „Bevallom, az elején kissé szkeptikus voltam az egésszel kapcsolatban” – írta a fiatal diák. „Leginkább attól tartottam, hogy soha életemben nem zenéltem, nem jártam ilyesfajta rendezvényekre, de még csak nem is szoktam zenét hallgatni. Aggodalmam fő forrása tehát az volt, hogy számomra laikusként nem lesz annyira élvezetes.”

Azonban, mint kiderült, a félelmei alaptalanok voltak, hiszen már az első előadás elvarázsolta: „A Pannon Filharmonikusok zenekara már az első percben meggyőzött. A házigazda dinamikus, humoros előadásmódjával remekül fenntartotta a közönség érdeklődését. Az előadás felépítése kimondottan tetszik – a legnagyobb klasszikusok mellett kevésbé ismert szerzők és darabok is feltűnnek, sőt, néha még egy-egy modernebb mű is megszólalt, amit mindenki ismer és szeret.”

hangverseny
„Péntek esti flörtön” a Garay diákjai (fotó: beküldött)

Egy életre szóló hatás

Tamás az élményeit írásban is megosztotta a Pannon Filharmonikusokkal, akik nemcsak hálásak voltak a véleményéért, de interjút is készítettek vele. „Ez számomra egy teljesen új dolog volt. Az első koncert után úgy éreztem, hogy meg kell osztanom, milyen mély benyomást tett rám a komolyzene világa” – árulta el a diák. „A zene nemcsak szórakoztatott, hanem gondolkodásra is késztetett. Megtanított arra, hogy nyitottabban álljak hozzá olyan dolgokhoz, amelyek elsőre távolinak tűnnek.” Tamás elmondta, hogy nemcsak ő, hanem családja is látta a változást: „Amikor hazaértem a koncertekről, folyamatosan ömlöttek belőlem a szavak. Pedig általában visszahúzódóbb vagyok, de ez az élmény annyira inspiráló volt, hogy alig vártam, hogy megosszam másokkal is.”

A fiatalok és a komolyzene

A Zene Világnapjához közeledve Tamás története azt is példázza, hogy a komolyzene képes átlépni a generációs szakadékokat, és életre szóló hatást gyakorolhat a fiatalokra. „Szerintem, ha már kis kortól kezdve megismertetjük a gyerekeket a komolyzenével, sokkal természetesebbé válna számukra” – hangsúlyozta. „Amikor először hallottam a zenekart játszani, nem gondoltam volna, hogy ennyire lenyűgöz majd, de a zene azonnal hatott rám, és fantasztikus élmény volt.”

A zene formáló ereje a jövőre nézve

Tamás számára a komolyzene iránti nyitottság nem csak egy egyszeri élmény maradt, hanem egyfajta életfilozófiává vált. „Azóta is egyre több időt töltök zenehallgatással, sokkal jobban figyelek a részletekre” – mondta, hozzátéve, hogy a zene nemcsak kikapcsolódás, hanem egy újfajta kapcsolódási pont is lett számára a családjával és barátaival. „Még a húgommal is többet beszélgetünk a zenéről, ami régen elképzelhetetlen volt.”

Ahogy Tamás a levelében megfogalmazta: „A zene épp úgy képviseli művészi értékét beavatott, hozzáértő fülek esetén, mint az „egyszerű halandók”, a laikusok számára. Lehet, sőt valószínű, hogy egyes műveket mindenki másképp értelmez, de ettől az egész csak még színesebb és szórakoztatóbb lesz.” Tamás története inspiráló példa arra, hogy a komolyzene nemcsak a „poros múlthoz” tartozik, hanem ma is releváns, és képes megszólítani a fiatalokat is.

Tamás írása és a vele készült interjú megtekinthető a Pannon Filharmonikusok hivatalos oldalán és YouTube csatornáján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában