Bonyhád 300

2024.09.05. 14:00

Háromszáz év történetét elevenítik fel Bonyhádon (galéria és videó)

2024-ben Bonyhád városa különleges mérföldkőhöz érkezett. A német betelepítés 300 éves évfordulóját ünnepli, amihez egész éves rendezvénysorozatot kapcsoltak.

Farkas Eszter

A 300 évvel ezelőtti, 1724-es újratelepítés évfordulójára szervezett rendezvénysorozat csúcspontja az augusztus 10-11-én megrendezett Sommerfest volt, amely kettős ünnepként Bonyhád és a németországi Wernau közötti testvérvárosi kapcsolat 35. évfordulóját is méltatta. A kétnapos ünnepségen hagyományőrző programok, kulturális bemutatók és ünnepélyes események emlékeztettek a város gazdag múltjára és német gyökereire.

Bonyhád újratelepítésének 300 éves jubileumát ünnepli idén.
Bonyhád újratelepítésének 300 éves jubileumát ünnepli idén
Fotó: Ruip Gergő

300 év történelme

Az év során a Bonyhádi Német Önkormányzat több jelentős eseményt rendezett, hogy méltóképpen emlékezzen meg az újratelepítésről. A tavaszi programok közül kiemelkedtek a családfakutatási előadások, melyek során februárban dr. Pencz Kornél, a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesületének elnökének vezetésével a helyi lakosok betekintést nyerhettek a német felmenők történetébe, a leszármazás kutatásának rejtelmeibe és abba, hogyan határozhatja meg egy közösség identitását a múlt. Majd március 25-én Müller György tartott előadást a protestáns németek betelepüléséről.

A város hagyományos húsvéti ünnepségein idén is különleges látványossággal találkozhattak a látogatók, a híres tojáskúttal, amely a frank hagyományoknak megfelelően díszítette a Kaszinókertben található szökőkutat. A húsvéti rendezvényeket kézműves foglalkozások, jótékonysági sütivásár, és a német hagyományokhoz szorosan kapcsolódó tojásdíszítési bemutatók tették még emlékezetesebbé. A sütivásárból befolyt összeget az Ulmer Schachtel elkészítésére fordították.

Ünnep és Testvérvárosi jubileum

A Sommerfest ünnepségei augusztus 10-én, szombaton kezdődtek, és több száz résztvevőt vonzottak Bonyhád belvárosába.

Szombaton délelőtt ünnepi képviselőtestületi ülésen erősítette meg aláírásával Christiane Krieger Wernau és Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere, valamint Köhlerné Koch Ilona, a Bonyhádi Német Önkormányzat elnöke a két város között 35 évvel ezelőtt létrejött partnertelepülési megállapodást.

Az ünnepélyes megnyitó keretében megemlékeztek az újratelepítés 300 éves jubileumáról és a testvérvárosi kapcsolatokról. Az ünnepség fénypontja az Ulmer Schachtel emlékmű felavatása volt, amely a város betelepített családjai előtt tisztelgett. A Zrínyi Miklós utca körforgalmánál felállított emlékmű szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen az Ulmer Schachtel nevű hajók szállították egykoron a német telepeseket új otthonukba, az első családokat kereken háromszáz évvel ezelőtt, 1724. augusztusában.

A helyi egyesület egy tanösvényt is szeretne létrehozni a városban a közeljövőben.

Koncertek, néptánc és hagyományőrzés

Az eseményen számos program várta az érdeklődőket. A két nap alatt a város lakói és vendégei – közel kétszázan érkeztek összesen Weranuból, Treuchtlingenből, Hochheimból és Dettáról – különféle kulturális bemutatókat és szórakoztató programokat élvezhettek.

A vasárnapi programok is bőséges kínálattal várták a látogatókat. A délelőtti szentmisét Erb József tiszteletbeli esperes celebrálta a katolikus templomban. A mise keretei között gyógyfűcsokor-szentelésre került sor, mely esemény a helyi közösség vallási hagyományait elevenítette fel. Szombaton és vasárnap  Till Jánosné sváb népviseleti babáinak kiállítása is megtekinthető volt a Katolikus Közösségi Házban, ahol a látogatók megcsodálhatták a gondosan kidolgozott, helyi motívumokkal díszített sváb népviseletes babákat is, amelyek a német hagyományok egy szeletét őrzik a jelenkor számára.

                        A mise keretei között gyógyfűcsokor-szentelésre is sor került        
Fotó: Ruip Gergő

A táncos és zenei programok a helyi, Tolna, Baranya, Pest megyei és határon túli csoportok fellépésével folytatódtak, ahol a bonyhádi német nemzetiségi tánccsoport, a Kränzlein is fergeteges bemutatóval szórakoztatta a közönséget.

Múlt és Jövő Találkozása

A bonyhádi Sommerfest nemcsak a múlt megőrzéséről szólt, hanem a jövőbe vetett hitet is kifejezte. Köhlerné Koch Ilona, a bonyhádi német nemzetiségi önkormányzat elnöke kiemelte, a programok középpontjában a hagyományok ápolása és a közösségi összetartozás megerősítése állt. Az események során a résztvevők nemcsak szórakozhattak, hanem betekintést nyerhettek Bonyhád gazdag történelmébe és sokszínű kulturális örökségébe.

A fesztivál méltó tisztelgés volt a 300 éve Bonyhádra érkezett német telepesek előtt, akik új otthont és közösséget teremtettek maguknak ebben a sokszínű városban. A Bonyhád 300 éves újratelepítési évfordulójára szervezett programjai még folytatódnak, következő eseményeiket októberben tartják. Október 9-én és 10-én kétnapos konferenciára, kiállításmegnyitóra  kerül sor Bonyhádon, valamint a mecseknádasdi Alte Kamaraden Fúvószenekar koncertjére is sor kerül.

Október végén pedig filmvetítést tartanak, az „Együttélés-Zusammenleben” című filmet október 29-én tekinthetik meg az érdeklődők a Bonyhádi Német Önkormányzat és a Bonyhádi Székely Kör szervezésében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában