A leánygyermekek világnapja

Tegnap, 10:05

A lányok, akik minden nap jobbá teszik a világot

Az UNICEF adatai szerint 130 millió lány marad ki az iskolából, és évente 12 millió lányt adnak férjhez, megszakítva gyermekkorukat. A pandémia és a háborús konfliktusok tovább nehezítették helyzetüket, de minden akadály ellenére a lányok, leendő anyák a jövő alakítói. Ezt Tolna vármegyei anyák és apák is megerősítették a leánygyermekek világnapján.

Balogh Éva

Az ENSZ által támogatott kezdeményezés célja, hogy rávilágítson az oktatás hiányára, az idő előtti- és kényszerházasságokra, és arra a sokszor rejtett erőszakra, amely gyerekek millióinak életében jelen van a mindennapokban. 

Bátaapáti_Mk_0005
Kislányok a Bátaapátiban legutóbb megtartott falunapon. A jövőnk zálogai (illusztráció)
Fotó: Makovics Kornél

Itthon, Tolna vármegyében bár igazán messze vagyunk a harmadik világ országaiban leginkább jelen lévő problémáktól, de érdemes egy pillanatra megállni, hogy átgondoljuk, mit is jelentenek számunkra leánygyermekeink. 

„Az én kislányom egy csodálatos ember. Tele van energiával, és nem fél megvalósítani az álmait. Minden nap tanulok tőle valami újat” – mondja Tímea, egy háromgyermekes édesanya. Tamás így beszél lányáról: „Emese világéletében kalandor volt. Kicsi korától kezdve minden érdekli, és mindig a saját útját járja. Azt tanítottam neki, hogy sose adja fel, és ez a legnagyobb öröm – látni, ahogy minden nap új kihívásokkal néz szembe.” 

Pénteken volt a lánygyermekek világnapja, ünnepeljük ez alkalomból azokat a lányokat, akik minden nap jobbá teszik a világot! Ez a nap emlékeztet minket arra, hogy a lányok a jövő zálogai, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy támogassuk őket abban, hogy teljes mértékben kibontakoztathassák képességeiket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában