Hagyományápolás

2 órája

A tangóharmonikás volt az egyik díjazott

Harminc éve működik német kisebbségi önkormányzat Tolnán. E jubileum jegyében telt az idei nemzetiségi nap a város kulturális központjában. Helyi és más településekről érkező hagyományápoló csoportok léptek fel. Elismerések átadására is sor került.

Wessely Gábor

Minden évben tartanak német nemzetiségi napot Tolnán. Az idei – amelyet szombaton rendeztek a kulturális központban (az egykori lovardában) – más volt, mint a többi, mert kerek évfordulót ünnepeltek a résztvevők. Harminc éve kezdte meg az első német kisebbségi önkormányzat a tevékenységét a városban.

nemzetiségi nap, tolna
A tolnai Eötvös utcai iskola kisdiákjainak táncprodukciója a nemzetiségi napon. A szerző fotója

A jelenlevőket Balogh Zoltán polgármester és Koleszár Ferencné, a német önkormányzat elnöke köszöntötte. A nemzetiségi oktatás, a hagyományápolás fontosságáról beszéltek. Megőrizendő a gasztronómia, a viselet, a dalok, a táncok. Sokat várnak a leendő német alkotóháztól. (A mözsi ingatlanon már végeztek állagmegóvó munkálatokat, de még nincs kész.)

Nem könnyű a hagyományőrzők helyzete a mai, kütyük uralta világban. Nehéz elérni, hogy a gyerekek szabadidejükben nemzetiségi énekkarokba, tánccsoportokba járjanak. Mözsön működik német nemzetiségi óvoda (Zöldkert), Tolnán pedig az Eötvös utcai iskolában van mód a németség kultúrájával való ismerkedésre. Az est hat fellépő csoportja közül az első kettő ebből az óvodából és iskolából érkezett. Őket követte a Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkara, a Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör énekkara (Lemle Mária vezényletével), a Németkéri Német Nemzetiségi Tánccsoport és a paksi Roger Schilling Fúvószenekar. Ez utóbbi együttes nemcsak a magyarországi svábok rendezvényeinek közreműködője. Felléptek már német városokban is.

Elismerések átadására is sor került. A 2020-ban alapított Tolna Város Németségéért-kitüntetést ketten kapták meg. Simonné Rajos Szilvia német nemzetiségi tanító (aki helyett, más irányú elfoglaltsága miatt az iskola igazgatója, Takács Zita vette át a díjat) és Tillmann József zenész, aki hosszú évek óta kísér német énekkarokat (legtöbbször a mözsieket) tangóharmonikán.

A kulturális műsort fogadás követte, mintegy kétszáz résztvevővel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában