labdarúgás

2020.04.25. 06:55

Amíg nincs edzés, a zene tölti ki Hanák Viktor mindennapjait

Zenével buzdítja otthonmaradásra az embereket Hanák Viktor. A Gyönkön nevelkedett fiatalember ma az ausztriai Darázsfalun él feleségével és két lányával. Főállásban egy bankban dolgozik, mellékesként pedig egy alacsonyabb osztályú osztrák csapatot dirigál.

Rónai Gábor

Forrás: Beküldött kép

Remek dalt osztott meg a közösségi oldalon! Gratulálok!

– Köszönöm szépen a gratulációt, többeknek is elnyerte a tetszését – felelte lapunk érdeklődésére a 42 éves Hanák Viktor. – A karanténban rákaptam ismét a zenélésre, a nagyobbik lányom, Viki pedig boldogan énekelte fel a szerzeményemet. Lehet, hogy énekes lesz. Jó hangja van, énektanárhoz is jár.

Amióta jó tíz éve távozott a Paksi FC-től, nem lehetett hallani ön felől. Hogy van?

– Köszönöm jól, egy kis osztrák faluban, Trausdorfban élek a feleségemmel és a két leánygyermekemmel. Egy bankban dolgozom, a párom óvodákban tanítja a magyar nyelvet, a lányaim pedig iskolások. Most éppen a leckéket írják. Szeretik a távoktatást, jól tanulnak, büszke vagyok rájuk!

Nem focizik már?

– Nem, öreg vagyok én már ehhez, 42 elmúltam, ma már csak edzősködöm. Egy közelben lévő településen, Antauban edzem az ottani hetedosztályban szereplő együttest. Másfél éve dolgozom a srácokkal, szeretem csinálni.

Amikor távozott Paksról, 31 éves volt, ereje teljében! Mégis eltűnt a focitérképről.

– Így döntöttünk. A párommal beleuntunk a sok utazgatásba, abba, hogy egyik évben ebben, a másikban abban a városban élünk. Ott voltak a kislányok, meg akartunk állapodni. Úgy döntöttünk, hogy Sopronba költözünk, és elkezdjük a civil életünket. Nagyon megtetszett a város, amikor a Matávban futballoztam, így nem is gondolkodtunk sokat, hogy hol telepedjünk le. Voltak ajánlataim, hívtak NB I-es és NB II-es klubok is, de mindegyiknek nemet mondtam. A család lett az első.

Egyik napról a másikra fel is hagyott a futballal?

– Dehogy hagytam fel! Egy osztrák negyedosztályú klubhoz, az ASK Baumgartnerhez kerültem. Két évet játszottam itt, a másodikban feljutottunk a harmadik vonalba, amelyről tudni kell, hogy az osztrákoknál nagyon erős. Itt játszanak az élvonalbeli sztárklubok, a Salzburg, a Sturm vagy a Rapid második csapatai. A félig profi létet nem vállaltam, továbbálltam. Trausdorfba kerültem, ahol majdnem nyolc évet töltöttem. Megtetszett a takaros kis falu, ki is költöztünk, immáron hatodik éve élünk itt. Innen járok munka után Antauba edzést tartani. Érdekes történet, hogy miként kerültem oda, de nem szeretném untatni vele!

Hallgatom, mesélje el!

– Antauban mindig komoly tradíciói voltak a futballnak. Rendszeresen a magasabb osztályokban szerepeltek, de aztán egyik napról a másikra elfogyott a pénzük, és megszűnt a klub. Két és fél, három évvel ezelőtt támasztották fel újfent a klubot – teljesen helyi erőből. A játékosok lettek a klub vezetői is. Csinálták, de nem jöttek a sikerek, ekkor találtak meg engem. Az évek alatt elvégeztem a B- és az A-liszenszes edzői tanfolyamot, tapasztalatokat szereztem, így belevágtam. Nem volt egyszerű az eleje, de a sok munkának köszönhetően ma már a jobb csapatok között tartanak számon bennünket. A koronavírus viszont megszakított mindent, most nincs foci, megállt a sportélet.

Hanák Viktor szerzeményeit nagyobbik lánya, Viki adja elő, a kisebbik közben fotózik (Beküldött kép)

Önök is otthon vannak, ahogy mi itthon, Magyarországon?

– Nem, én folyamatosan járok dolgozni. Öten vagyunk a részlegben a Bank Burgenlandban, egy hetet dolgozom, egy hetet otthon vagyok. A megnövekedett szabadidőmben kezdtem el ismét zenéket írni. Van egy zenekarom, a Masina, mindig is az volt a nagy álmom, hogy kiadhassak egy nagylemezt. Szépen gyűlnek a számok, talán hamarosan el is készül.

Ezek szerint jól bírja foci nélkül! Nem is hiányzik?

– Már nagyon hiányzik, de egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdhetünk el edzeni, mikor kapunk engedélyt arra, hogy ismét meccseket játszhassunk. Addig zenélgetek, és élvezem az időt, amit a családommal tölthetek.

Ha visszatekint profi pályafutására, és mérleget von, elégedett?

– Ha azt vesszük, hogy 242 bajnoki meccset játszottam az első osztályban, nincs okom a panaszra. A Matáv Sopronnal és a Debrecennel is megnyertem a Magyar Kupát, a Lokival van egy bajnoki bronzérmem is. Huszonegyszer játszottam az ifjúsági válogatottban, jó pár szép pillanatot adott a foci. Amikor tizenévesen Kniesz Mátyás keze alatt elkezdtem játszani a Szekszárdi UFC serdülő együttesében, álmomban sem gondoltam volna, hogy idáig eljutok.

Majdnem kétszázötven meccsen játszott az élvonalban

Hanák Viktor 1977-ben született Pincehelyen. Nős, két gyermeke van, Viktória 14, Fanni 12 éves. Labdarúgó pályafutását Szekszárdon kezdte, az NB III-as UFC-ből igazolta le a Siófok, amelynek színeiben az 1997/1998-as szezonban mutatkozott be az első osztályban. A Balaton-parti együttesben 37 találkozón lépett pályára (1 gólt lőtt), innen Debrecenbe vezetett az útja. A Loki színeiben három szezont húzott le, és 65 meccs jutott neki. Pályafutásában a Matáv Sopron következett, itt szintén három szezont játszott, és 62 találkozón viselte a klub szerelését. A Győri ETO-ban egy idény és 28 meccs jutott neki, míg a Paksi FC-ben két idény alatt 49 találkozón lépett pályára az NB I-ben. Az első osztályban összesen 242 találkozón szerepelhetett. Utolsó élvonalbeli meccsét a Paks színeiben 2008. november 14-én a DVSC ellen játszotta. A DVSC-vel és a Sopronnal is megnyerte a Magyar Kupát, a debreceni korszakból egy bajnoki bronzérme is van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!