Futás

2024.05.27. 19:00

A meleg jelentette a legnagyobb kihívást a Borvidék Félmaraton idei győztesének

Zsigmond Elődnél az utolsó öt kilométeren jött a holtpont, Márkus István főszervező pedig a futókat méltatta a 13. Borvidék Félmaraton.

Berg Sándor

Mint arról beszámoltunk, trónfosztás történt a 13. Borvidék Félmaraton leghosszabb távján, 2019 és 2022 után harmadszor nyerte meg a „királyszámot” Zsigmond Előd. A szekszárdi futó portálunknak úgy fogalmazott, a 26 kilométer legnehezebb része az időjárás volt.

Zsigmond Előd (jobbra) a leghosszabb, Kisházi László a 20 kilométeres távon győzött a Borvidék Félmaratonon
Zsigmond Előd (jobbra) a leghosszabb, Kisházi László a 20 kilométeres távon győzött a Borvidék Félmaratonon
Fotó: Szűcs István

– Az elejét elég erősen megfutottuk, kemény volt a pálya, de a legnehezebb körülmény a 27 fok volt. Nehéz volt hozzászokni a meleghez. Tavaly nem indultam, előtte viszont nyerni tudtam, de helyi lévén ismertem az emelkedőket, lejtőket, úgyhogy megvolt a rutinom, hogyan osszam be az erőmet, hogy végig tudjam csinálni – mondta a díjátadó után a Borvidék Félmaraton immár háromszoros győztese. – Az utolsó öt kilométer volt a legkeményebb, addig élveztem a futást. Igaz, az utolsó kétezer méteren, a lejtőn már el tudta lazítani magát. A 4:23 perces átlaggal elégedett vagyok, tudva, hogy milyen dombokat kellett megmászni a hőségben – jegyezte meg Zsigmond Előd.

Mindig öröm szekszárdit látni a Borvidék Félmaraton dobogóján

– A helyezések előre borítékolva voltak, legalábbis ami a hosszú távokat illeti. Számítottunk rá, hogy Előd nagyon erős lesz, hiszen tapasztalt futóról beszélünk, aki a közelmúltban 2:40 órás maratont futott. Tőle lehetett várni az első helyet, az pedig, hogy Csongor vagy Zsolt kerül ki másodikként, azt a napi forma döntötte el. Mindig örülünk, ha szekszárdit látunk a dobogón, ráadásul Kisházi László révén 20 kilométeren is hazai sportoló győzött – fogalmazott portálunknak az eredményhirdetés alatt Márkus István.

A főszervező kiemelte, valamennyi győztes fantasztikus idővel nyert, de külön nevesítette a németkéri Reisch Józsefet, aki kilenc nappal a 70. születésnapja előtt diadalmaskodott az öt kilométeres távon. (A legfiatalabb induló a 10 éves Tankovics Titusz volt.)

– Az ő teljesítménye is mutatja, és mindenkit biztatok, hogy nem lehet elég későn elkezdeni a futást – jegyezte meg Márkus István.

Márkus István látja el tanácsokkal Zsigmond Elődöt a Borvidék Félmaraton rajtja előtt
Fotó: Szűcs István

Köszönetet mondott a több, mint száz önkéntesnek, akik segítettek a szervezésben, pályaépítésben, hogy ott voltak a versenyközpontban vagy a frissítőpontokon, gördülékenyebbé téve a résztvevők dolgát. Külön köszönetét fejezte ki a rendőröknek és a polgárőröknek, mert mint mondta, nélkülük a dűlőkön nem lehetne megrendezni a Borvidék Félmaratont, illetve a városnak a támogatást, és, hogy egyáltalán lehetővé teszi, hogy futóversenyt szervezhessenek.

– Ezt sem mondhatja el magáról minden város – húzta alá Márkus István. – Végül, de nem utolsósorban pedig köszönet a résztvevőknek, hogy ezt a hétvégét is ránk szánták. 

Zárásként bejelentette, hogy 2025 májusának utolsó szombatján, hasonló távokkal érkezik a 14. Borvidék Félmaraton.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!