Cselgáncs

2024.07.16. 13:25

A rekkenő hőség ellenére kiváló versenyeket hozott a 37. Atom-kupa – képgalériával

Néhol negyven fok, közel négyszáz dzsúdós és nagy csaták. Így lehet összefoglalni a hétvégén Pakson rendezett 37. Atom-kupát.

Berg Sándor

Idén is megugrották a korántsem alacsony lécet a 37. Atom-kupa szervezői, akiknek nemcsak a logisztikával, de a rekkenő hőséggel is meg kellett küzdeniük. Keszthelyi László portálunk érdeklődésére lemondta, három kontinens (Amerika, Ázsia, Európa) huszonkilenc országának közel négyszáz dzsúdósa vett részt a juniorok magyarországi Európa-kupáján.

Az MTK Budapest fiatalja, Gábor Áron aranyérmet szerzett az Atom-kupa 66 kilogrammos súlycsoportjában
Az MTK Budapest fiatalja, Gábor Áron aranyérmet szerzett az Atom-kupa 66 kilogrammos súlycsoportjában
Fotó: Molnár Gyula

– Több nemzet „izmos” csapattal képviseltette magát az Atom-kupán, az osztrákok, grúzok, brazilok és franciák is harminc-negyven fővel érkeztek, utóbbi kettő nemcsak mennyiségre, de minőségre is megvoltak. A franciák, akik tavaly toronymagasan végeztek az éremtáblázat élén, tizenkét medállal most is kitettek magukért, de a legtöbb dobogós helyezést, szám szerint tizennégyet ezúttal a brazilok szereztek – mondta a főszervező.

Keszthelyi László hozzátette, a rekkenő, akár negyven fokos hőség nagy megterhelést mért valamennyi indulóra, ennek ellenére nagy versenyek kerekedtek ki a két nap során. – Az új, klimatizált dzsúdóterem egyrészt bemelegítő pontként és hűsölési pontként is szolgált, ahol a sportolók vártak a sorukra vagy kipihenhették a meleg okozta plusz terhelést, és ahol néha többen voltak, mint a Gesztenyés úti csarnokban. Az Atom-kupa ideje alatt egy kilenc fős nemzetközi delegátus figyelte minden mozdulatunkat, és a körülményekhez képest sikerült megugranunk a lécet – tette hozzá a főszervező.

Az idei Atom-kupa erősségét mutatja, hogy az ötvenkilenc magyar dzsúdós mindössze két érmet és további kilenc pontszerző helyezést ért el. Gábor Áron, az MTK Budapest dzsúdósa a 66 kilogrammosak között nem talált legyőzőre, míg ugyanebben a súlycsoportban a Budapest Honvéd fiatalja, Major Ádám a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

Éremcsatát vívhatott Pakson Hársvölgyi Tamara (48 kg, Ceglédi VSE), Mamira Luca (52 kg, Dunaharaszti MTK), Lakos Máté (100 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE) és Dobos Levente (+100 kg, Ledényi JI) is, ahol nem jártak sikerrel, így ötödikként végeztek. Kollár Ágoston (66 kg, BHSE), Kiss Levente (90 kg, Vasas Judo) és Vég Luca (57 kg, Ceglédi VSE), Sági Nikolett (78 kg, KSI SE) és Huszár Regina (+78 kg, KSI SE) a pontszerző hetedik helyen zártak.

A házigazda Atomerőmű SE-t a tavalyi egyetlen induló után most hárman is képviselték, de Tóth Barna (73 kg) idén is helyezetlenül zárt, ahogy Metzger Botond (66 kg) és Komlósi Csongor (81 kg) is. Az aparhanti kötődésű, de a Pécsi VSK színeiben induló Kenderesi Péter ugyancsak korán búcsúzott.

Pakson edzőtáborozott a válogatott
Ahogy az Atom-kupa során lenni szokott, a dzsúdósok a verseny után Pakson maradtak edzőtáborozni. A junior korú cselgáncsozók mezőnye kiegészült azokkal a felnőtt sportolóval, akik a jövő héten kezdődő olimpián képviselik a magyar színeket. Az Atomerőmű SE két kiválósága, Pupp Réka és Gercsák Szabina mellett Özbas Szofi, Pongrácz Bence, Tóth Krisztián, Ungvári Attila és Vég Zsombor is az atomvárosban készült szerda délelőttig. Mi több, Tóth-on kívül, de a szövetségi stábbal kiegészülve a honi szövetség vasárnap az Atom-kupán köszöntötte a Magyar Olimpiai Judo Küldöttséget.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!