Triatlon

2024.07.24. 19:40

Jubileumát ünnepli a „sportok királyának” úttörője, a SporTolna

Negyvenedik alkalommal rendezik meg hétvégén a Fadd-Dombori Triatlon Fesztivált. A jeles mérföldkő kapcsán kértük meg Czencz Pétert, emlékezzen vissza a SporTolna elmúlt négy évtizedről.

Teol.hu

A Vasi Vasember és szolnoki Tisza Nonstop nagy sikerű versenyek hatására 1984. év végén Czencz Péter kezdett foglalkozni azzal a gondolattal, hogy ezek mintájára, de mégis eltérő és bizsergetően új dologgal próbáljanak meg kirukkolni a Duna holtág gyönyörű üdülőhelyén. A program kidolgozásában két régi sportbarátja, Csutorás József és Nemes Miklós sietett a segítségére. Mivel a triatlon versenyszámait, az úszást, a kerékpározást és a futást külön-külön nagyon sokan kedvelték és kedvelik a mai napig, ez adta az ötletet ahhoz, hogy újdonságként triatlont váltóban is meghirdessék. Már csak egy jó fantázianévre volt szükség, no meg egy mecénásra. Klein József találta ki a SporTolna nevet, és Alföldi Imre, a COOPTOURIST szekszárdi kirendeltségének vezetője biztosította a gazdasági hátteret.

Az első SporTolna triatlonversenyt 1985-ben rendezték Fadd-Domboriban
Az első SporTolna triatlonversenyt 1985-ben rendezték Fadd-Domboriban
Forrás: sportolna.com

1985
Augusztus 3-án ünnepélyes megnyitóval kezdődött a kétnapos verseny. A nyitónapon a mini triatlont rendezték meg (500 méter úszás, 25 kilométer kerékpár,  5 kilométer futás), a nők abszolút győztese Spanicsek Tünde, a férfiaké Halász Zoltán, aktív szekszárdi kerékpárversenyzők voltak. A másnapi triatlonváltó sporttörténeti eseménynek számított, hiszen először rendeztek ilyen jellegű versenyt. A távok nőknél: 2,5-45-10,5 km, férfiaknál: 2,5-90-21 kilométer volt. Barátok, ismerősök és családok kalkulálhattak a három sportággal, ki minek mestere, melyik számban induljon. Végül is negyvenhat férfi és tíz női csapat mérte össze tudását a váltóban. Az esemény jól sikerült, 310 fő vett részt, ebből a mini távot 122-en vállalták be.

1986
A cél az volt, hogy a sikeres versenyszámokat tovább folytassák és valami újdonság is bevezetésre kerüljön. A távokat kissé megváltoztatták, új volt viszont a csak férfiaknak megrendezett egyéni verseny és a gyerekek pajtás triatlonja. A gyerekversenyek beindításának ötletét az adta, hogy az ide szükséges kitartás, bátorság, a versenyláz nyújtotta pszichés élmény egyfajta sportos szemléletű indíttatást adhat a jövő generációjának. 

– Az idei  versenyt megelőzően egy alkotás „Fadd-Dombori a triatlon bölcsője” Sztancsik József balassagyarmati fafaragó sporttársunk felajánlásában kerül felavatásra. Maracskó Tibor a szövetség első elnöke szerint ez nem érdemtelen, hiszen Fadd-Domboriban kezdődtek a gyerek-, a váltó- és a hosszútávú versenyek, itt táboroztak első alkalommal, itt kapcsolódtak be legtöbben a triatlon sportágba – fogalmazott Czencz Péter.

Forrás: sportolna.com

A megmérettetésen részt vettek indulóként Mizsér Attila és Maracskó Tibor öttusa világbajnokaink, Schirilla György, aki évek óta a jeges Duna átúszását űzte, pedig a szervezésben segített.

„Egy ilyen szintű verseny megrendezése nehezebb, mint egy teljes műsorú női-férfi atlétikai versenyé. Az atlétikát a sportok királynőjének nevezik, véleményem szerint a triatlon megérdemli a sportok királya kitüntető címet” – nyilatkozta Schirilla.

1987
Ez évben először egyhetes pajtás tábor várta azokat a diákokat, akik elméleti és gyakorlati képzésben akartak részesülni a verseny előtt. A Schirilla György vezette táborban 111 gyermek és 32 felnőtt vett részt, emellett egy felnőtt tábort is szerveztek a régi KISZ táborban, a részvevők száma meghaladta a háromszázat.

1988
A mini, a pajtás és a váltók távjai változatlanok maradtak, melléjük felvették a műsorba a középtávú női és férfi egyéni versenyt 2-90-21 kilométeres távokon. Jef Conings, az Európai Triatlon Szövetség  elnöke is megtekintette az összecsapást és elismeréssel nyilatkozott a szervezésről. Az 1988. évi verseny már nemzetközi lett, cseh, jugoszláv, osztrák és lengyel sportolók is rajthoz álltak. Az összes indulók száma a IV. SporTolnán az elsőhöz képest már megkétszereződött, 626-an indultak. Hosszútávú Országos Bajnokságon kilenc hölgy és nyolcvankét férfi állt rajthoz, Baranyai Judit és ifj. Sáthy István győzelmével végződött ez a kemény, sporttörténeti erőpróba.

1989
Megalakult a Magyar Triatlon Szövetség. Elnökének Maracskó Tibort, alelnököknek dr. Dombóvári Ottót és Kocsis Árpádot, főtitkárnak Czencz Pétert választották. Fadd-Domboriban 1989-ben először már országos bajnokságként rendezték meg a mini versenyszámot. A nők mezőnyében Lenti Anita diadalmaskodott, a férfiaknál Kropkó Péter volt a győztes. A Mini Triatlon ob-én rajthoz állt a Sztár Trió is: Zalatnay Sarolta, Szikora Róbert és Maracskó Tibor összeállításban. Két fő hiányzott ahhoz, hogy a rendezvény elérje az ezer fő indulót.

Forrás: sportolna.com

1990
A verseny eddigi főrendezője, Czencz Péter lemondott tisztségéről az MTSZ-ben vállalt tisztsége miatt. Helyét a már évek óta a verseny szervezésében tevékenykedő Vida Mihály vette át. Azután szaktanácsadóként közreműködött Czencz.

1991
Ebben az évben került első ízben megrendezésre rangos nemzetközi megmérettetés, az Európai Triatlon Ranglista Verseny, melynek keretein belül a triatlonisták rövid távon indultak (1,5-40-10 kilométer).

1992
Az 1992-es évtől Vida Mihály munkáját Módos Ernő segítette, mint a szervezőbizottság elnöke, aki 2019-ig látta el ezt a társadalmi feladatot. Az ő munkájában nagy segítségére volt Aczélos József, Varga Béla, Mészáros László, Radva Ferenc, Tornóczky Istvánné, Almási Gyöngyvér, Fülöp János, Kovács András, Kuhl Mihály, Gergelics István, Gecse Lajos és Kroneraff János. Czencz Péter 2020-tól ismét a szervezői bizottság vezetője, munkáját nagy mértékben segíti Dr. Drommer Gyula, Pósta Endre, Metzger Gábor, Dohoczki Sándor, Klem Zsolt, Dr. Horváth Írisz, Havrila Imre, Fehérvári Attila, Rottler Zoltán,  és Madaras Zoltán.

A SporTolna Triatlon Fesztivál valamennyi eddig megrendezett versenyén egyedülikén Zákányi József vett részt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!