Labdarúgás

2024.07.22. 17:20

Szalai Attila gyerekkorát aranyozták be a tengelici nyarak

Amíg más labdarúgók külföldön töltődtek fel hosszú szezonjuk után, addig Szalai Attila a nyári szabadságának utolsó napjait Tengelicen élő mamájánál töltötte. A magyar válogatott védője az Európa-bajnokságról, a maga mögött hagyott nehéz idényről és a jövőjéről is beszélt portálunknak.

Berg Sándor

Miközben a magyar és a külföldi, leginkább török lapok arról cikkeznek, hogy Szalai Attila melyik országba és csapathoz igazol, a magyar válogatott hátvédje nyári szabadságának utolsó napjait nagymamájánál töltötte Tengelicen.

Szalai Attila válogatott labdarúgót megrohamozták a kicsik és nagyok Tengelicen
Szalai Attila válogatott labdarúgót megrohamozták a kicsik és nagyok Tengelicen
Fotó: Makovics Kornél

Nagy volt a nyüzsgés pénteken kora este a kétezer lelkes település futballpályáján. Na nem a vármegyei másodosztály legutóbbi idényében bronzérmet szerző Tengelici SE ifjúsági csapatának edzése miatt gyűlt össze a falu apraja-nagyja, sokkal inkább azért, mert kíváncsiak voltak a helyi kötődésű Szalai Attilára. A kezdeti megilletődöttség után sorra rohamozták meg először a kicsik, majd a felnőttek a német Hoffenheim roppant szimpatikus és követlen magyar válogatott védőjét, aki kiválóan állta a sarat. A filctolla szinte kifogyott, annyi aláírást osztott ki mezekre, labdákra, kapus kesztyűre és szurkolói kártyákra, de szívesen szelfizett kicsikkel és nagyokkal egyaránt.

– Anyai részről van rokoni kötődésem Tengelichez, ennek köszönhetően gyerekként sok időt töltöttem itt, nyaranta rengeteget fociztunk lent a pályán – nyilatkozta portálunknak a 46-szoros válogatott Szalai Attila. – A mamánál mindig aranyélete van az embernek, mondhatni a gyerekkoromat aranyozták be azok a napok, amiket itt tölthettem. Sajnos vagy nem sajnos, de manapság kevés időm van ide eljönni, mert a válogatottnál minden nyáron feladatom van. Viszont abban a két-három hét szünetben, amit kapok, néhány napot Tengelicen töltök. 

Nagy Zsolttal (balra) és Ádám Martinnal a németországi Európa-bajnokságon
Nagy Zsolttal (balra) és Ádám Martinnal a németországi Európa-bajnokságon
Fotó: Koncz Márton

Szalai Attila idén nyáron a németországi Európa-bajnokságon szerepelt a magyar válogatottal, ahol ugyan nem jutottak tovább a csoportjukból, de szerinte így is büszkeséggel tölthet el mindenkit, hogy sorozatban a harmadik kontinenstornára jutott ki a csapat. 

– Természetesen van hiányérzetem, hiányérzetünk, hiszen szerettünk volna továbbjutni a csoportból. A skót mérkőzés után azt éreztük, hogy a győzelemmel ez meglehet. Sajnos a három pont és gólarányunk nem volt elég ahhoz, hogy a tizenhat közé jussunk – folytatta a Hoffenheim légiósa, hozzátéve, hogy a sorsdöntő mérkőzés után a válogatott együtt nézte a számukra fontos mérkőzéseket, szurkoltak, hogy kedvezően alakuljanak a további találkozók. – Bár ez nem sikerült, az elmúlt időszakban mind a Nemzetek Ligája-, mind az Európa-bajnoki selejtezős szerepléssel szép éveket tudhatunk magunk mögött. Jó úton vagyunk tehát, ezen szeretnénk továbbhaladni, hiszen nagy feladat vár ránk a Nemzetek Ligája A-divíziójában, ahol ősztől Hollandia, Németország és Bosznia-Hercegovina vár ránk. Nagy álmunk válna valóra azzal is, ha ki tudnánk jutni a 2026-os világbajnokságra.

Gödről a német első osztályig
Szalai Attila 1998. január 20-án született Budapesten. Fiatalon a Göd, a Vác és a Vasas csapataiban szerepelt itthon, majd 2012-ben a Rapid Wienhez igazolt. Három szezon után hazaigazolt Mezőkövesdre, melynek mezében két idény alatt 45 NB I-es bajnokin két gólt szerzett. Ezt követően ismét légiósnak állt: megfordult a ciprusi Apollon Limasszolnál, ahonnan a török sztárcsapat, a Fenerbahce igazolta le. Török Kupa-győztesként és 12,3 millió euró fejében tavaly nyáron a német élvonalban szereplő Hoffenheimhez igazolt. A tavaszi szezont a szintén bundesligás Freiburgnál töltötte.
Édesapja, a szintén válogatott idősebb Szalai Attila után 2019 novemberében – a Puskás Aréna nyitómérkőzésén – mutatkozott be a nemzeti csapatban. Azóta 46-szor öltötte magára a címeres mezt.

A spanyolok végső sikerével kapcsolatban úgy fogalmazott, a torna elejétől tetszetős focit játszottak, egyénileg és csapatként is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, így vitathatatlanul megérdemelték az Európa-bajnoki címet. A saját teljesítményéről elmondta, nehéz szezon áll mögötte, klubszinten nem játszott annyit, amennyit szeretet volna. Ez pályafutása során először fordult elő.

– Megpróbáltam ezt kezelni, sokat tanultam ebből az idényből is. Büszke vagyok és örülök, hogy a válogatottban sok szerepet kaptam – folytatta az idei évben négy felkészülési mérkőzést végigjátszó és két Eb-meccsen 95 percet pályán töltő védő. – Svájc ellen az első félidőben csapatszinten és egyénileg sem játszottunk úgy, ahogy kellett volna. Ugyanakkor nagy büszkeség a válogatottat képviselni, főleg egy nagy tornán. Azon dolgozom, hogy ezt minél többször megadathasson.

Svájc ellen kezdőként 79 percet kapott Szalai Attila (4)
Svájc ellen kezdőként 79 percet kapott Szalai Attila (4)
Forrás: AFP

Hétfőtől klubcsapatában bizonyíthat Szalai Attila

Szalai Attila szombaton utazott vissza a Hoffenheimhez, hétfőn pedig már edzésre jelentkezett klubjánál. Első Bundesliga-szezonjában mindössze hét (négyet a Hoffenheimnél, hármat kölcsönben a Freiburgnál) bajnokin szerepelt, de csak kettőt játszott végig. A helyzetét firtató kérdésre elmondta, bízik abban, hogy számítanak rá a csapatnál, ehhez viszont a legjobbját kell nyújtania edzésről edzésre és mérkőzésről mérkőzésre. A török és arab megkeresésekről elmondta, nem kell mindent elhinni, amit olvasnak az embere, mert hosszútávú szerződés köti a klubjához.

– Voltak és vannak megkeresések, de a Hoffenheimnél szeretnék bizonyítani és megmutatni, hogy igenis helyem van a német első osztályban. Szerencsés helyzetben vagyok, mert két és fél csodás évet tölthettem el a Fenerbahcénél, igazi családra leltem Törökországban, ugyanakkor nagy álmom volt, hogy Európa elit bajnokságában is kipróbálhassam magam. A tavaly nyári átigazolásommal mindenki jól járt, a klubom nagy pénzért értékesített, én jó helyre kerültem, még ha az első szezon nem is úgy alakult, ahogy szerettem volna. Remélem, hogy ez a mostani idényem sokkal jobb lesz – bizakodott a 26 éves hátvéd.

Egy biztos: Tengelicen bármikor szívesen várják, hogy egy rövid időre maga mögött tudhassa a nagyváros zaját.

Gödről a német első osztályig
Szalai Attila 1998. január 20-án született Budapesten. Fiatalon a Göd, a Vác és a Vasas csapataiban szerepelt itthon, majd 2012-ben a Rapid Wienhez igazolt. Három szezon után hazaigazolt Mezőkövesdre, melynek mezében két idény alatt 45 NB I-es bajnokin két gólt szerzett. Ezt követően ismét légiósnak állt: megfordult a ciprusi Apollon Limasszolnál, ahonnan a török sztárcsapat, a Fenerbahce igazolta le.
Török Kupa-győztesként és 12,3 millió euró fejében tavaly nyáron a német élvonalban szereplő Hoffenheimhez igazolt. A tavaszi szezont a szintén bundesligás Freiburgnál töltötte.
Édesapja, a szintén válogatott idősebb Szalai Attila után 2019 novemberében – a Puskás Aréna nyitómérkőzésén – mutatkozott be a nemzeti csapatban. Azóta 46-szor öltötte magára a címeres mezt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!