Közélet

2012.06.28. 13:19

Megszűnik a belgyógyászati ügyelet Bonyhádon

A július 1-jétől országosan életbe lépő új fekvőbeteg-ellátási struktúra részeként, a Bonyhád Városi Kórház és Rendelőintézetben is megváltozik a belgyógyászati fekvőbeteg szakellátás.

Vizin B.

Ennek értelmében megszűnik a 20 aktív belgyógyászati ágy, viszont a már eddig is működtetett 55 krónikus általános belgyógyászati férőhely mellé újabb tizenötöt kap a bonyhádi intézmény, a 15 krónikus tüdőgyógyászati részleg pedig öttel gyarapodik.

Dr. Barcza Zsolt igazgató-főorvos arról biztosított, hogy a belgyógyászati tevékenység nem szűnik meg a kórházban, viszont július elsejétől a szakorvosi ügyeleti ellátás igen. Ez azt jelenti, hogy ügyeleti időben a sürgős eseteket, illetve az osztályos felvételt a megyei kórházban látják el.

– Annak tudatában, hogy az átszervezés kellemetlenséget okoz a Völgységben élőknek, természetesen mi sem örülünk neki. De a lehetőségeinket tényszerűen vizsgálva, hosszútávon nem volt reális esély az aktív belgyógyászati részleg megtartására – szögezte le dr. Barcza Zsolt. Ezt azzal indokolta, hogy az intézmény e téren évek óta nem tud megfelelni a szakmai minimumfeltételeknek, amely több tényezőből ered.

Majd rávilágított: a kórház és a város időben felismerte mindezt, ezért is vágtak bele közösen – a pályázati lehetőséget kihasználva – abba a közel 1,2 milliárdos fejlesztésbe, amely 2010 őszétől alapjaiban megváltoztatta az intézmény működését.

Az új struktúra a járóbeteg-szakellátásra fókuszál és alkalmazkodik a változó körülményekhez – emelte ki az igazgató-főorvos. Majd hozzátette, a bonyhádi központi háziorvosi ügyeletnél nem lesz változás, ahogy a sebész szakorvosi járóbeteg ellátásban sem, amelyeket a nap 24 órájában igénybe vehetnek a betegek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!