Közélet

2010.11.06. 18:12

Most a legjobb fát ültetni

A gyümölcsfákat tavasszal és ősszel is ültethetjük, ám az őszi ültetésű fák hamarabb megerednek. A legjobb, ha megvárjuk az őszi lombhullást, és csak ezután kezdünk hozzá a munkához.

Mauthner Ilona

A piacon széles a kínálat, könnyedén hozzájuthatunk szilvához, almához, cseresznyéhez vagy éppen meggyfához. A csupasz gyökerű növényeket a legjobb, ha áprilisban ültetjük el, a földlabdás erős gyümölcsfákat viszont ősszel.

Tolna megyében három nagyobb, facsemeték előállításával foglalkozó termelő, és számos kisebb-nagyobb árusítóhely, vagyis lerakat van. A megkérdezett termelők egyhangúan állították, a faültetés sajnos kiment a divatból, ennek egyik oka a pénztelenség lehet. Egy-egy csemetét vásárolnak csupán az emberek, de gyümölcsös telepítésében csak kevesen gondolkodnak.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gondosan válasszuk ki a csemete helyét, gondolva arra is, mekkora fa lesz belőle, ha megnő Fotó: K. A.
[/caption]
A hobbikertészek körében viszont egyre népszerűbb a bio-gyümölcsösök kialakítása, ehhez a régebbi fajtákat keresik, mondta dr. Tóth Ferenc kertészmérnök. Ezeket a fákat ugyanis - megfelelő gondoskodás mellett - nem kell permetezni. A lerakatokban, árudákban a legkeresettebbek a cseresznye- és a kajszi-, illetve a mandulacsemeték.

Több olvasónk is kérdezte, mikor és hogyan végezzék a facsemeték ültetését. A gyümölcsfa ültetés ideje ősszel lombhullás után, tavasszal a rügyfakadás előtt aktuális.

Az őszi ültetés nem mentesít sem az ültetés utáni, sem pedig a kora tavaszi, a fakadás előtti beöntözés szükségessége alól. Fagyban, télen ne ültessünk. Főleg tavasszal, ültetés előtt szívassuk meg jól az oltványokat néhány órás teljes vízfürdőben.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gondosan válasszuk ki a csemete helyét, gondolva arra is, mekkora fa lesz belőle, ha megnő Fotó: K. A.
[/caption]
Ültetés előtt ássunk egy megfelelő nagyságú gödröt és verjünk bele egy karót. A karó tartást biztosít a törzsnek. A csemete gyökerét mindig vágjuk vissza, majd a fát függőlegesen a gödörbe helyezzük, közel a karóhoz, majd földdel takarjuk a gyökereket. Ezután óvatosan rázva felemeljük egy kissé a fát, hogy a föld a gyökerek alá kerüljön.

Akkor jó a helyzete, ha a szemzés helye 10-15 cm-rel a föld felett van, körténél és birsnél pedig a talajjal egy szintben. A gyökerekre újra földet dobunk és óvatosan megtapossuk. Ezután a maradék földet is ráterítjük és az ásó lapjával öntözőtányért készítünk, amibe 10-15 liter vizet öntünk. Végül a fát 8-as kötéssel lazán a karóhoz rögzítjük.

Gyümölcsfák tőtávolsága:
Diófa és gesztenyefa esetén 8-12 méter, almafa, körtefa esetén 6-7 méter, birsalma, naspolya esetén 3-5 méter, kajszibarack, meggyfa esetén 5-6 méter, őszibarack, szilvafa esetén 5 méter.

A szomszéd néha nem nézi jószemmel az átlógó fát

A gyümölcsfa végleges helyét jó alaposan gondoljuk át, hiszen az egy vagy két méteres kis facsemete akár 6-8 méter magasra is megnőhet, arról nem is beszélve, hogy sok helyen a szomszéd kertjébe is átlóg, amiből adódhatnak nézeteltérések. Ma már törvény írja elő, hogy a kerítéstől pontosan hány méterre lehetnek a gyümölcsfák.

A kisebb fákat és az örökzöld növényeket a kerítéstől legalább 3 méterre, míg a cserjéket 2 méterre kell ültetni. A magasabbra növő gyümölcsfákat a kerítéstől és a telekhatártól 5 méterre kell ültetni. A kisebb gyümölcsfákat 3 méterre, míg a nagyobb gyümölcsfákat 5-6 méterre ültessük a kerítéstől, így elkerülhetjük a későbbi vitákat.



Sokak kedvence a citromfa, nem szereti a huzatot

A citrusok nem szeretik a huzatos, nyirkos, hideg sarkokat, ekkor ugyanis a leveleik sárgulnak és lehullnak. Fontos a napsütötte, gyorsan felmelegedő környezet, így olyan helyet keressünk, ahol ez adott. Tavasszal érdemes fokozatosan hozzászoktatni a növényt a naphoz, így először csak árnyékos helyre tegyük, majd helyezzük át egyre naposabb részre. Öntözésnél két szabály: ne hagyjuk kiszáradni a talajt és ne álljon pangó víz a növény alatt. Májustól augusztus végéig hetente egyszer tápozzuk. A citrusokat teleltetésénél a lényeg, hogy világos, 10-13 fok körüli helyet válasszunk. Télen csak annyira locsoljuk, hogy a földje ne száradjon ki.




A kisebb fákat és az örökzöld növényeket a kerítéstől legalább 3 méterre, míg a cserjéket 2 méterre kell ültetni. A magasabbra növő gyümölcsfákat a kerítéstől és a telekhatártól 5 méterre kell ültetni. A kisebb gyümölcsfákat 3 méterre, míg a nagyobb gyümölcsfákat 5-6 méterre ültessük a kerítéstől, így elkerülhetjük a későbbi vitákat.

Sokak kedvence a citromfa, nem szereti a huzatot A citrusok nem szeretik a huzatos, nyirkos, hideg sarkokat, ekkor ugyanis a leveleik sárgulnak és lehullnak. Fontos a napsütötte, gyorsan felmelegedő környezet, így olyan helyet keressünk, ahol ez adott. Tavasszal érdemes fokozatosan hozzászoktatni a növényt a naphoz, így először csak árnyékos helyre tegyük, majd helyezzük át egyre naposabb részre. Öntözésnél két szabály: ne hagyjuk kiszáradni a talajt és ne álljon pangó víz a növény alatt. Májustól augusztus végéig hetente egyszer tápozzuk. A citrusokat teleltetésénél a lényeg, hogy világos, 10-13 fok körüli helyet válasszunk. Télen csak annyira locsoljuk, hogy a földje ne száradjon ki.

Gondosan válasszuk ki a csemete helyét, gondolva arra is, mekkora fa lesz belőle, ha megnő Fotó: K. A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!