Magyar válogatott

10 órája

Németh Krisztián: életem legfájóbb emléke volt a 8–1

Az előző évtizedben kétszer is pályára lépett Hollandia ellen a 37-szeres válogatott támadó Németh Krisztián, két és fél évet pedig a holland bajnokságban futballozott. Testközelből ismeri tehát a magyar csapat péntek esti ellenfelének a labdarúgását, ami pedig a két meccset illeti, az egyik talán a magyar futball történetének egyik legfájóbb veresége volt.

A magyar Németh Krisztián az osztrák Martin Harnikkal verseng a 2016-os UEFA Európa-bajnokságon, az Ausztria–Magyarország F-csoport mérkőzésén a Stade de Bordeaux-ban 2016. június 14-én

Forrás: AFP

Fotó: BPI/DPPI Ltd/DPPI

Németh Krisztián a 2009-es U20-as világbajnokságon főszerepet vállalt abban, hogy a magyar csapat bronzérmet nyert Egyiptomban. A legkisebb meglepetést sem okozta így, hogy a következő évben a felnőttek között is bemutatkozhatott a válogatottban, Erwin Koeman 2010 májusában hívta meg a Németország és Hollandia elleni felkészülési mérkőzésekre összeállított keretbe. A Puskás Ferenc Stadionban május 29-én a 62. percben debütált a nemzeti együttesben, ami örömteli pillanat lehetett, csupán az eredmény zavart be kicsit az összképbe – írta meg a Magyar Nemzet.

A fiatalokra építenek

A németek ugyanis 3–0-ra megnyerték a meccset. Néhány nappal később, június 6-án ott volt Amszterdamban is, ám megsérült, ezért a kispadra sem ülhetett le, így kimaradt a 6–1-es vereségből. Ő akkor a Liverpool futballistája volt, ahol a második csapatot erősítette, de többször edzett együtt a legjobbakkal is, akik között több holland is szerepelt, például Dirk Kuyt és Ryan Babel – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Kiemelkedően jó futballisták voltak, akik feltűnő magabiztossággal tették a dolgukat. Ez nemcsak a liverpooliakra, hanem a holland válogatott összes tagjára igaz volt. Túlnyomó többségük topbajnokságokban játszott, remek csapatot is alkottak, sajnos nagy volt a különbség a két válogatott között, ami a játékban és az eredményben is megmutatkozott. Mi ráadásul a szezon utolsó meccsén léptünk pályára, a hollandok pedig a világbajnokságra készültek, azaz nem voltunk azonos szinten a formát tekintve sem

– idézte fel Németh Krisztián. Két évvel később testközelből is megismerhette a holland futballt, amikor is az év elején a Waalwijkhoz szerződött. Itt 18 meccsen 4 gólt szerzett, majd a nyáron az ugyancsak holland Roda játékosa lett. A két év alatt 45 mérkőzésen lépett pályára és 10 gól fűződik a nevéhez.

– Sok az egy egy elleni harc, a csapatok igyekeznek támadó felfogásban játszani, és a mezőnyben rengeteg fiatal tehetség bontogatja a szárnyait. Az első fél év végén a Waalwijk edzője a Rodához ment, kérdezte, mennék-e én is, és mentem. Az első évben nemigen találtam a helyemet a csapatban, a második elején annál inkább, és akkor jól ment a játék. Sajnos egy kiállítás miatt négy meccsre eltiltottak, ez megtörte a lendületet. Ezzel együtt érdekes tapasztalat volt ott futballozni, szerintem a holland bajnokság remek ugródeszka minden fiatalnak – árulta el az egykori támadó, aki szerint kiváló érzékkel építik és készítik fel őket a felnőtt futballra, majd eladják őket a topligákba. Bár az ország klubjai nem játszanak vezető szerepet Európában, legfeljebb a második vonalba tartoznak, ám a válogatott mindig roppant veszélyes, egy-két rövidebb hullámvölgyet leszámítva része a kontinens elitjének. A korábbi válogatott játékos mesélt élete legszörnyűbb válogatott élményéről is.

Kockáztatniuk kellett

Németh 2012. szeptember 11-én az utolsó tíz percre állt be az itthon 4–1-re elveszített meccsen, egy évvel később viszont kezdett Amszterdamban, amikor a hazai csapat 8–1-re kiütötte a magyar együttest.

– Életem legrosszabb élménye az a mérkőzés. Akkoriban nagyon jó formában voltam, ezért is érintett kimondottan rosszul az, ami történt. Nekünk ezen a világbajnoki selejtezőn csak a győzelem adott esélyt a pótselejtezőre, ezért kockáztatnunk kellett, amit a hollandok kíméletlenül kihasználtak, a gyorsaságukat kamatoztatva éltek a szabad területekkel, és még az ötödik góljuk után is úgy mentek minden labdára, mintha azon múlt volna a végeredmény

– gondolt vissza a meccsre Németh Krisztián, akihez hasonlóan a korábbi 21-szeres válogatott kapus Bogdán Ádám is emlékeztetett rá, hogy legutóbb a magyarok nem tudták felvenni a versenyt a hollandokkal, de az a 8–1-es vereség is kellett ahhoz, hogy új alapokra helyezzék a válogatottat – írta meg korábban az Origo. Azóta a magyar csapat az utóbbi években megmutatta, stabil védekezéssel erős ellenfelek ellen is megállja a helyét, ezért talán most megszakítja a hollandok elleni rossz sorozatot.

A magyarok pénteken a hollandokat fogadják, három nappal később pedig Bosznia-Hercegovinában vendégeskednek a Nemzetek Ligája A divíziójában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!