Közel-keleti konfliktus

2024.08.19. 08:57

Amerikai külügyminiszter: Netanjahu elfogadta az amerikai áthidaló javaslatot

Az izraeli–palesztin háború 318. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését és Benjámin Netanjahu miniszterelnök lemondását követelik tüntetők a tel-avivi Kirja katonai bázisnál 2024. július 23-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Amerikai külügyminiszter: Netanjahu elfogadta az amerikai áthidaló javaslatot

Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli tárgyalásai után a médiának adott hétfői nyilatkozatában bejelentette, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette számára, hogy Izrael elfogadja az amerikai áthidaló javaslatot a gázai tűzszünetre és túszalkura, s most ezt az iszlamista Hamász terrorszervezetnek is meg kell tennie. 

Az új amerikai javaslatot Joe Biden amerikai elnök Egyiptommal és Katarral együttműködve szövegezte meg. 

"A vele folytatott eredményes találkozó után Netanjahu megerősítette, hogy Izrael jóváhagyja ezt a közvetítői egyezményt"

 - mondta Blinken. "Most a Hamásznak kell ugyanezt megtennie" - tette hozzá. 

"Azután a következő napokban találkoznak a felek, hogy megállapodjanak az alku végrehajtásával kapcsolatban. Ezek még mindig bonyolult, és nehéz döntéseket igénylő kérdések" - hangsúlyozta. 

"Itt és az egész térségben érezni ez egyezmény létrehozásának sürgősségét, hogy az a lehető leghamarabb megtörténjen. Az Egyesült Államok elkötelezte magát amellett, hogy ezt tegye, mégpedig, hogy ezt most tegye meg"

 - közölte Blinken. 

Hozzátette, hogy az izraeli látogatás után Egyiptomban és Katarban folytatja útját, hogy erőfeszítéseket tegyen az alku megszületéséért. Netanjahu azt mondta Blinken nyilatkozata után, hogy az Egyesült Államok és Izrael közös erőfeszítéseket tesz "a maximális számú élő túsz szabadon bocsátásáért már az ügylet első szakaszában". 

A Hamász vasárnap este visszautasította az amerikai áthidaló javaslatot. Nyilatkozatukban azzal vádolták Netanjahut, hogy "új feltételeket és követeléseket támaszt", hogy meghiúsítsa a tárgyalásokat és meghosszabbítsa a gázai háborút.

Izrael ragaszkodik az új amerikai javaslathoz a tűzszünet és a túszcsere ügyében

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök három órás jeruzsálemi találkozója után a miniszterelnöki hivatal közleményt adott ki hétfőn, és ebben leszögezte, hogy 

Izrael ragaszkodik az izraeli túszok szabadon engedésére vonatkozó áthidaló amerikai javaslathoz, amelyet viszont az előző éjjel a túszejtő Hamász palesztin iszlamista szervezet elutasított. 

A zárt körű találkozót jó légkörűnek írta le a miniszterelnökség. A tervek szerint utána következik egy kibővített megbeszélés Ron Dermer stratégiai miniszterrel, Gil Reichhel, a nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettesével, Roman Goffmannal, a miniszterelnök katonai tanácsadójával és más vezető tisztségviselőkkel, majd külön Joáv Galant védelmi miniszterrel tanácskozik az amerikai diplomácia vezetője. 

A hét végi katari megbeszéléseken 

előrelépés történt a rafahi átkelő működtetése, az izraeli börtönökben lévő palesztin foglyok, valamint a tervezett tűzszünetek szakaszai ügyében. 

Továbbra is vitatott az egyiptomi határ mentén húzódó Philadelphia-tengely és a Gázai övezet közepén keresztbe húzódó Necer vagy Necarim-tengely ellenőrzésének kérdése, és az első szakaszban hazakerülő túszok száma. 

A Hamász közölte, hogy elutasítja a "dohai tárgyalások után megszületett, áthidalónak szánt amerikai javaslatot, mert az új feltételekkel egészíti ki a fogolycserét, és visszavon korábbi engedményeket az izraeli álláspontból, ezért elfogadhatatlan". 

Órákkal Blinken Izraelbe érkezése után a Hamász bejelentette, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt tartja felelősnek a "a megállapodás érdekében tett erőfeszítések elgáncsolásáért, a megállapodás késleltetéséért és azért, ahogy a palesztinok bánnak izraeli túszaikkal az őket ért izraeli agresszió következményeként".

A Hamász és az Iszlám Dzsihád jelentkezett egy tel-avivi öngyilkos terrortámadás elkövetőjeként

A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista terrorszervezetek jelentkeztek hétfőn egy előző napi tel-avivi öngyilkos terrortámadás elkövetőjeként, amelynek a merénylőn kívül más halálos áldozata nem volt, egy arra járó motoros megsebesült.

Az izraeli biztonsági erők hétfőre azonosították azt a palesztin férfit, aki előző este egy zsinagóga mellett felrobbantotta a hátizsákjába rejtett pokolgépet, és kijelentették, hogy ez terrortámadás volt. A férfi a ciszjordániai Náblusz városban lakott.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád ezután jelentkezett elkövetőként.

A sebesült robogós férfit kórházba kellett szállítani. Megoperálták, számos szilánkot szedtek ki a testéből, de a kórház közlése szerint várhatóan gyorsan és teljesen felgyógyul.

A tűzszerészek szerint a merénylő által használt pokolgép hasonló volt azokhoz, amilyeneket korábban is készítettek palesztinok Ciszjordániában.

Amerikai külügyminiszter: a jelenlegi tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jichák Hercog izraeli államelnökkel folytatott hétfői megbeszélésén kijelentette, hogy a jelenlegi tűzszüneti és túszcsere tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére.

„A tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére, itt az ideje, hogy igent mondjunk, fel kellene hagyni az alku megtagadását szolgáló kifogások keresésével” – mondta Blinken Hercognak. „A tárgyalások döntő pillanataiban járunk” – tette hozzá.

Blinken az izraeli államfővel tartott találkozón hangsúlyozta továbbá: ügyelni kell arra, hogy senki ne tegyen olyan lépéseket, amelyek megzavarhatják az Egyesült Államok és a közvetítők által támogatott rendezési folyamatot.

Látogatásom középpontjában az elraboltak visszaküldése, és a tűzszünet megkötése áll

– emelte ki Blinken.

Hercog Tel-Avivban, a Kempinski Szállodában találkozott hétfő reggel az amerikai külügyminiszterrel, aki vasárnap este érkezett Izraelbe.

Antony Blinkennek a Hamász és Izrael október 7-én kezdődött összetűzése óta ez a kilencedik közel-keleti útja.

A látogatás célja a tűzszüneti megállapodás elérése. Az amerikai külügyminiszter hétfőn Jichák Hercog államfőn kívül Benjámin Netanjahu miniszterelnök mellett Joáv Galant védelmi miniszterrel is tárgyal, majd kedden Egyiptomba utazik.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában