Felkérés

Tegnap, 20:46

Tudománypolitikai főtanácsadóként segíti Hankó Balázs miniszter munkáját Krausz Ferenc

Céljuk, hogy a magyar tudományos kiválóságok nemzetközi szinten is versenyképes feltételek mellett tudják végezni kutatásaikat, valamint, hogy minél több külföldön dolgozó magyar és külföldi kiváló kutatót sikerüljön Magyarországra, a magyar egyetemekre és kutatóintézetekbe vonzani.

MW

EU-elnökség - Az EU felsőoktatási és kutatási minisztereinek találkozója Budapesten

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter felkérését elfogadva, 2024. október 1-jétől Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus professzor tudománypolitikai főtanácsadóként erősíti a magyar tudomány és kutatás ügyét - vette észre a Magyar Nemzet.

 Krausz professzor úr munkáját Nobel-díjas Iroda fogja támogatni. Mivel az új feladatkör összeférhetetlen a Kutatási Kiválósági Tanács (KKT) elnöki feladatkörével, így arról

 Krausz professzor úr szeptember 30-ával lemond.

Október 1-jétől utódjaként, azaz a KKT új elnökének Domokos Péter fizikust, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének igazgatóját javasolta Krausz Ferenc, aki el is nyerte a KKT elnökét jelölő Hankó Balázs miniszter, Gulyás Balázs HUN-REN elnök és Freund Tamás MTA elnök támogatását. Domokos Péter KKT elnöki feladatköre mellett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – újonnan létrehozott – tudományos társelnöki pozícióját is betölti majd.

Krausz Ferenc és Domokos Péter a magyar tudomány és kutatás megerősítésén fognak dolgozni: céljuk, hogy a magyar tudományos kiválóságok nemzetközi szinten is versenyképes feltételek mellett tudják végezni kutatásaikat, valamint, hogy 

minél több külföldön dolgozó magyar és külföldi kiváló kutatót sikerüljön Magyarországra, a magyar egyetemekre és kutatóintézetekbe vonzani 

– írták a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében, majd kifejtették:

Krausz Ferenc tudománypolitikai főtanácsadóként a korábbiaknál még erőteljesebben támogatja a hazai tudomány és kutatás megerősítését.

 Elsőszámú feladataként a jelenleg külföldön dolgozó, már bizonyítottan kiváló magyar kutatók hazahozatalát tűzte ki a Nobel-díjas Iroda számára.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában