Orosz–ukrán háború

2 órája

Majdnem elérték Vuhledar központját az orosz csapatok – frissül

952. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. szeptember 25-én közreadott képen orosz tüzérek Pion önjáró löveggel lövik az ukrán állásokat egy nem megnevezett helyen

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Cikkünk frissül!

Romániában négy vadászgép szállt fel, amikor orosz drónok ukrán kikötőket támadtak a határon

Romániában négy harci repülőgép ellenőrizte a légteret szerda hajnalban Tulcea megyében, a folyami határ közelében, amikor Oroszország ismét drónokkal támadta az ukrán civil kikötői infrastruktúrát – közölte a bukaresti védelmi minisztérium.

A román katonai parancsnokság először a spanyol légierő légtérvédelmi járőrszolgálatra Romániába érkezett két F–18-as harci repülőjét k  ldte a térségbe a Kogalniceanu támaszpontról. Csaknem két óra elteltével a spanyol vadászgépeket román F–16-osok váltották, amelyek a Borcea légitámaszpontról szálltak fel. A román radarok adatai szerint a hajnali légitámadás során az orosz drónok nem hatoltak be a román légtérbe.

A szerdai légitámadás idején is a mobiltelefonokra küldött RO-Alert üzenetekkel figyelmeztették az ukrán határ közelében élő lakosságot, hogy vonuljanak óvóhelyekre, vagy ezek híján maradjanak az épületek fedezékében távol az ablakoktól, mert fennáll a veszélye, hogy veszélyes tárgyak csapódjanak be román területre.

A gabonaexportban fontos szerepet játszó ukrán folyami kikötők elleni orosz légitámadások során már több alkalommal csapódtak be – feltehetően az ukrán légvédelem által eltalált – orosz drónok darabjai a NATO-tagállam Románia területén.

A román védelmi minisztérium ezúttal is határozottan elítélte

az ukrajnai civil infrastruktúra elleni indokolatlan, a nemzetközi jogot sértő orosz légitámadásokat.

Vuhledar központjánál az oroszok

Vadim Filaskin regionális kormányzó szerint az orosz csapatok majdnem elérték a kelet-ukrajnai Vuhledar központját – írja az Origo.

A Suspilne ukrán közszolgálati televízió a Vuhledart védő ukrán 72. gépesített dandár két katonáját idézte, akik azt mondták, hogy miközben az orosz erők a város nagy részét uralják, „egyes részei” továbbra is ukrán ellenőrzés alatt állnak.

A dandár nem kapott parancsot a város elhagyására

– idézte a Suspilne a katonákat.

Vuhledar stratégiai jelentőségű a magaslati fekvése és a két fő front találkozási pontja közelében, Kelet- és Dél-Ukrajna határán.

A DeepState nevű háborús blog arról számolt be, hogy az orosz erők elfoglalták Vuhledar jelentős részét, és sorra orosz zászlókat tűznek az épületekre.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 4795-en léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4006-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 30 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában