SÉTA

2012.05.23. 13:52

Sváb módra ünnepeltek

Wolf Ármin és Simon Tamás kiemelkedően szerepeltek az idén hatodik alkalommal megrendezett Abgedrehten, a Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepen. Másodikak lettek ugyanis a "Wir feiern auf schwäbische Art" azaz a „Sváb módra ünnepelünk” című kisfilmükkel.

Melcher Alexa Bonyhád, Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, 10.B.

Idén harmadszor hirdették meg a fiatal felnőtteknek szóló U35Sec kategóriát, amelyben a magyarországi németségről forgathattak a résztvevők.

Árminnnak és Tamásnak tehát egy olyan dokumentum vagy játékfilmet kellett készíteniük, amelyben a magyarországi németség kap nagyobb szerepet. A videó fő célja a németség kultúrájának sokszínűségére való rávilágítása volt, de nem maradhattak ki a vicces jelenetek sem.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nagyon büszkék vagyunk Wolf Árminra (balról) és Simon Tamásra, és biztosak vagyunk benne, hogy még hallunk róluk a jövőben is.
[/caption]
A fiúk mindketten a bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium 12-es tanulói, ők maguk forgatták a filmet, eljátszották a szerepeket és még az utómunkákat is ők végezték. A siker kulcsa pedig egyértelműen a csapatmunka volt. A srácok lelkesen mesélték nekem, hogy hogyan is zajlott a forgatás, és hogy mi lesz ezután.

Kiderült, hogy a forgatást megelőzően sok egyeztetésre és ihletre volt szükségük. Még a történelem füzet hátuljába is a kisfilm jegyzetei kerültek.

– Az első ötlet az énekes rész és a híradó volt – ecsetelték a fiúk. Persze ezek is sok változáson mentek keresztül, mire a végleges változat elkészült. Az énekes résznél két nóta versenyzett, majd a győztes a Heino lett. A híradó pedig egy időjárás jelentéssel egészült ki.

– Először a kisebb részleteket vettük fel, majd az idő szűke miatt felgyorsultak az események és volt arra is példa, hogy egész nap csak forgattunk – folytatták a mesélést. Tanítás után még fel kellett venniük pár interjút, ezt követően pedig rohantak a táncosokhoz.

Kis késések árán, de végülis megérkeztek a próbájukra, ahol a régebbi táncok mellett egy vadonatúj, csak nekik összeállított változatot is felvehettek. Ez volt a legmozgalmasabb napjuk. Ezt követték a precíz munkák, a vágások, hangolások, és simítások.

– Erre bizony még az infó óránk is ráment, mire elkészült a várva várt kisfilmünk – mondták nevetve. Kiírták DVD-re, megkötötték a szerződést, szépen becsomagolták majd rohantak a postára, hogy még aznap fel tudják adni, hogy beérjen a határidő végéig. Majdnem sikerült elkésni, zárás előtt tíz perccel értek a postához, de végül sikerült.

Ezután a fiúk már nem sokat tehettek, várniuk kellett. Ezt az időt tanulással töltötték, hiszen mindketten az érettségire készültek. Később pedig megérkezett a visszaigazoló email, amelyben meghívták őket az eredményhirdetésre. Majd elérkezett a nagy nap. Április 20-án fél-nyolckor indultak a fővárosba az eredményhirdetésre, ahol az est során levetítették az összes filmet.

A többi is jó volt, de voltak köztük nagyon jók, melyek nem csak technikai szempontból magasodtak ki a mezőnyből, hanem a témájukat tekintve is. Miután levetítették az összes filmet, kihirdették a nyerteseket. – Mi ezüst minősítést kaptunk. A nyereményünk háromszáz euró és egy serleg volt. Nagyon örültünk, mivel ez volt az első, és legnagyobb elismerése a munkánknak – mondták büszkén. 

Tamás nekiállna még egy kisfilmnek

Az ezüstérmes produkció sikeréhez a Kränzlein Néptánc Egyesület tagjai és Köhlerné Koch Ilona, a csoport vezetője, a helyi Német Önkormányzat elnöke, továbbá Kovács Ferenc a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium pedagógusa, valamint Bognár Cecil, az intézmény szabadidő-szervezője és nem utolsósorban Gscheidt János technikus is hozzájárult. Az ő segítségükre a jövőben is szükség lehet, Tamás ugyanis nagyon szeretne még egy kis filmet forgatni, amiről annyit árult el, hogy előreláthatólag ez lesz az utolsó közös filmjük, mert Ármin külföldön, Németországba tervezi a továbbtanulást.


   
 

Melcher Alexa Bonyhád, Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, 10.B. Tamás nekiállna még egy kisfilmnek Az ezüstérmes produkció sikeréhez a Kränzlein Néptánc Egyesület tagjai és Köhlerné Koch Ilona, a csoport vezetője, a helyi Német Önkormányzat elnöke, továbbá Kovács Ferenc a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium pedagógusa, valamint Bognár Cecil, az intézmény szabadidő-szervezője és nem utolsósorban Gscheidt János technikus is hozzájárult. Az ő segítségükre a jövőben is szükség lehet, Tamás ugyanis nagyon szeretne még egy kis filmet forgatni, amiről annyit árult el, hogy előreláthatólag ez lesz az utolsó közös filmjük, mert Ármin külföldön, Németországba tervezi a továbbtanulást.

Nagyon büszkék vagyunk Wolf Árminra (balról) és Simon Tamásra, és biztosak vagyunk benne, hogy még hallunk róluk a jövőben is. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!