Együttműködés

3 órája

Fehéroroszország mindig is megbízható partner volt a kőolajtranzitban

a Barátság kőolajvezeték Fehéroroszországon keresztül érkezik Ukrajna határára – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

MW

Szijjártó Péter magyar és Maxim Ryzhenkov belarusz külügyminiszter

Forrás: Facebook /Szijjártó Péter

Fehéroroszország mindig megbízható partner volt a kőolajtranzitban, az országon keresztüli szállítások soha nem ütköztek semmilyen problémába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a fehérorosz kollégájával, Makszim Rizsenkovval tervezett találkozója kapcsán kiemelte, hogy hazánk számára ebben a viszonylatban a legfontosabb kérdés az energiaellátás biztonsága, noha szavai szerint Fehéroroszországról érdemtelenül kevés szó esik ezen kérdés tárgyalásakor.

Rámutatott, hogy az elmúlt időszakban Ukrajna az orosz Lukoil kőolajszállításainak ellehetetlenítésével veszélybe sodorta Magyarország és Szlovákia ellátását, és bár a magyar kormány és a Mol összehangolt fellépésének, illetve az orosz fél rugalmasságának köszönhetően ismét zavartalanul folyhat az ukrajnai tranzit, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Barátság kőolajvezeték Fehéroroszországon keresztül érkezik Ukrajna határára.

„Belarusz mindig megbízható partnerország, mindig megbízható tranzitpartner volt, tehát a Belaruszon keresztüli kőolajszállítások soha nem ütköztek semmilyen problémába” – szögezte le.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy az utóbbi napokban a Barátság vezetéken keresztül Magyarországra szállított kőolaj mennyisége átlépte a hárommillió tonnát.

Ezért Belarusznak is köszönettel tartozunk a folyamatosan biztosított tranzit lehetőségért

 – mondta.

Illetve kifejtette, hogy emellett a nukleáris együttműködés kérdése is napirenden lesz az egyeztetésen, hiszen a paksi bővítés újabb mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy megkezdődött a teljes talajkiemelés, az idei év végén pedig az első beton is bekerülhet a földbe.

„És ettől kezdve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség sztenderdjei szerint is már egy építés alatt álló atomerőműként fogják regisztrálni a paksi telephelyet” – jegyezte meg a miniszter.

Majd aláhúzta, hogy Fehérorországban nemrég zárult le egy hasonló technológiájú erőmű építése, így a korábban ott dolgozó mérnökök folyamatosan kerülnek át Paksra.

„Az orosz kivitelező folyamatosan hozza át a Belaruszból felszabaduló munkaerejét a paksi telephelyre. Ennek nyomán aztán a beruházásnak a jelentős felgyorsulása várható“ – fogalmazott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában