Ökocsiga Ifjúsági Program

2018.04.13. 17:30

A gimi folyosójára készültek a PET-puffok

A korszerű hulladékgazdálkodással, a hulladékképződés megelőzésével ismerkedtek a fiatalok a paksi Forráspont Energiaházban, az Ökocsiga Ifjúsági Program keretében. A találkozónak kézzel fogható eredménye is volt: PET-palackból és egyéb hulladékból készítettek kisbútort.

Vida Tünde

Szemét, nem szemét. Mi is a hulladék? Ezt a problémakört boncolgatta Blatt András hulladékgazdálkodási- és erőforrás menedzsment mérnök a paksi Forráspont Energiaházban, ahova az Ökocsiga Közhasznú Egyesület helybeli és környékbeli fiatalokat hívott meg. Blatt Andrást követően Göttli Józsefné segítségével ismerkedhettek a résztvevők a modern hulladékgazdálkodás alapjaival.

Arról, hogy miként lehet hasznosítani otthon a keletkezett hulladékot, feleslegessé vált holmikat Sáfrány Szilviától kaptak tippeket a résztvevők. Bemutatta megunt farmerből varrt tornazsákjait és zsömitasakjait. Előbbi nem szorult magyarázatra, utóbbiról pedig kiderült, arra szolgál, hogy bevásárláskor ne nylonzacskókba kelljen tenni a pékárut, zöldséget, hanem saját, sokszor használható, maradékanyagból készült tasakokba.

– Gyere el, tanuld meg, add tovább! – ez volt az összejövetel mottója, árulta el Sáfrány Szilvia. Szervezetük, az Ökocsiga Közhasznú Egyesület (ÖCSIKE) még huszonnégy hasonló programot tervez a Forráspont Energiaházban, kettő kivételével, aminek Tamási ad majd otthont. Hároméves programjukra huszonötmillió forint pályázati forrást nyertek.

A rendezvények tematikája nagyon szerteágazó lesz, a hulladékgazdálkodás még terítékre kerül, de emellett a sport, az E-mobilitás, vizeink védelme, a helyismeret, helyi kultúra is téma lesz. Foglalkoznak a növény- és állatvilággal, tartanak természetőr képzést. A témákat többször, többféleképpen napirendre tűzik annak érdekében, hogy mind többen bekapcsolódhassanak és tudásukat mind jobban elmélyítsék.

A rendezvények gyakorlati tevékenységet is magukban foglalnak. Az első találkozón sem csak elméletben pallérozódtak a résztvevők, az egyesület képviselői segítségével használati tárgyakat készíthettek, természetesen hulladékból.

Szőke Regina, Tóth Emese Réka és Csiba Zsófia a közös kupac fölé hajolva készített PET-palack puffot. A gimiben hallottak a lehetőségről, összebeszéltek és elmentek az Energiaházba, mert találónak, érdekesnek ígérkezett a program, árulta el Regi. Azt mondta, biztos meglepő lesz először, amikor a farmerpuffok az iskola folyosóján sorakoznak majd, de mindenképpen jó ötletnek, hasznosnak tartja az újrahasznosítást. Puffok nemcsak palackból, hanem kartonpapírból és használt gumiból is készültek az ÖCSIKE programján.

Sáfrány Szilvia azt mondta nagyon lelkes és aktív a Vak Bottyán Gimnázium, egy kis teherautónyi PET-palackot és negyven farmernadrágot gyűjtöttek, ehhez kértek szabászati hulladékot, használt autógumi belsőt és jó hangulatban, szinte futószalagon gyártották a kisbútorokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában