külföldi utazás

2018.06.01. 14:00

Nem szabad spórolni az utasbiztosításon

Az utasbiztosítás sokkal több szolgáltatásra kiterjedhet, mint az ingyenes európai egészségbiztosítási kártya, mégis javasolt mind a kettő megléte egy külföldi utazás során. A bankkártyák szolgáltatásai közé beépített utasbiztosítások sem nyújtanak megfelelő védelmet.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

Sokan már a vakációjukat tervezik. A lehetőségeknek csak a pénztárca szab határt. Egy valamin azonban nem érdemes spórolni – a biztosításon. – Két lehetőség közül választhatunk, egyik az ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártya, amely az Európai Gazdasági Térség 27 tagállamában érvényes. Plusz Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon, valamint egy államközi megállapodás értelmében bizonyos alapszolgáltatásokra Szerbiában is – mondta Greiling Mihály, a Lajvér Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője.

– Nem árt tudni, hogy Belgiumban, Franciaországban, Luxemburgban és bizonyos egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban ún. visszatérítéses rendszer működik. Azaz, ha önrészes (vizitdíjas) valahol egy szolgáltatás, a magyar állampolgárnak is az lesz. Fontos, hogy a plasztik lap hatálya mentésre és hazaszállításra nem terjed ki. Aki ilyen kockázatokra is szeretne fedezetet, annak mindenképpen célszerű utasbiztosítást kötni. Többen sajnálják rá a pénzt, pedig a költsége elenyésző az utazás árához képest.

– Nem elegendő az európai kártya. Kizárólag sürgősségi ellátásra jó, és ami nagyon fontos, csak „közkórházban” – szögezte le Greiling Mihály. – Ha valakit a mentő egy privát helyre visz, mert az van közelebb, akkor ott semmilyen biztosítottsága nincs. Nem beszélve a poggyászbiztosításról, egy repülőtéri lopás esetén sincs fedezetünk. A biztosítók utasbiztosítási terméke tartalmazza a 24 órás, anyanyelven elérhető asszisztenciaszolgáltatást. A cég leszervezi mentésünket, kinti ellátásunkat, illetve hazajutásunkat is.

Nagyon fontos, hogy a gyógyszertárban kiváltott gyógyszereket sem tudjuk téríttetni. Ha azonban van balesetbiztosításunk, akkor egy külföldön kifizetett számlát teljes egészében utólag itthon megtérítenek, legyen az fájdalomcsillapító vagy széntabletta. Az utasbiztosításhoz köthető plusz szolgáltatásokból erednek a leggyakoribb károk: gépjármű-asszisztencia esetén baleset, vagy műszaki meghibásodás kapcsán felmerülő költségeinket (vontatás, hazaszállítás) is fizeti a biztosító napi párszáz forintért.

Az ügyvezető hozzátette: egyre nagyobb a biztosítási kedv, 15-20 százalékkal nőtt a piacvezető társaságok díjbevétele. Napi ötszáz forintért már megfelelő védelem érhető el, családi biztosítás esetén fejenként még kisebb a napidíj. Sokan azt gondolják, hogy a bankkártyák szolgáltatásai közé beépített utasbiztosítások megfelelő védelmet nyújtanak. Ezek szolgáltatása rendszerint 2-3 millió forintban van limitálva, súlyosabb történés esetén ez nem elegendő. Pont akkor nem segít, amikor nagyon nagy a baj. Greiling Mihály elmondta, többször menedzseltek végig olyan károkat, ahol a kártérítési összegek 10 millió forint felett álltak meg. Ami miatt érdemes kiváltatni az EU-kártyát, mivel a biztosítók utólag a pénzükhöz jutnak az OEP-nél a kártya kiváltása miatt, így kórházi napidíjat adnak a sérültnek készpénzben. A napi 1015 ezer forint is nagy segítség tud lenni.

Ingyenesen igényelhető a kártya

A plasztik lapocska, amely a kormányhivatalnál személyesen vagy meghatalmazott útján – kiskorúak esetén a törvényes képviselő közreműködésével – továbbá postai úton, valamint ügyfélkapun keresztül írásban igényelhető ingyenesen. Érvényességi ideje 3 év, kiváltásához biztosítási jogviszony szükséges. A megyeszékhelyen a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal Egészségbiztosítási Osztályán lehet igényelni a kártyát hétfőtől péntekig – kedd kivételével – 8 órától 14 óráig. Zsombor Tamás a családjával pénteken utazik Németországba rokonlátogatásra. Saját kártyája érvényessége lejárt, 2,5 éves kisfiának is igényelt. Utasbiztosítást már korábban kötött. Felesége személyre kötött biztosítással rendelkezik a német autóklubnál (ADAC). A közelmúltban az autópályán kidurrant a hátsó gumijuk, 20 perc múlva a szerelő ott volt a helyszínen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában