szépségkirálynő

2018.09.13. 11:30

Kántás Brigitta huszonöt éve indult és nyert a versenyen

Huszonöt évvel ezelőtt a szekszárdi Kántás Brigitta megnyerte az Alisca Szépe ’93 versenyt. Nemrég egy negyven év felettiek számára ingyenes vizsgálaton igazolványával kellett bizonyítania, hogy átlépte a negyedik ikszet. Nemcsak szerencsés alkat, lényét az egykori győzelem sem változtatta meg.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

– Ha csak rajtam állt volna, biztos, hogy nem indulok azon a versenyen – idézte fel negyedszázaddal ezelőtti önmagát Kántás Brigitta. – Akkoriban, tizenhét évesen a Garay János Gimnázium tanulója voltam, és egyúttal a Bartina lelkes néptáncosa is. Matókné Kapási Julianna biztatott arra, hogy az ugyancsak garaysta és bartinás Keszthelyi Orsolyával együtt jelentkezzünk csak bátran. Mert meg fogjuk látni, hogy érdemes lesz. Otthon röviden annyit közöltem, hogy elmegyek a szépségversenyre, majd jövök. Különösebb reagálásra nem emlékszem, arra azonban tisztán, hogy nem volt semmilyen vérmes reményem. Mindezt csak tetézte, hogy a helyszínen, azaz a Hotel Gemenc halljában szebbnél szebb vetélytársnőket láttam... Azt gondoltam magamban, hogy mások és magam megnyugtatására eljöttem, itt vagyok, és ennyi elég is, megtettem, amit vártak tőlem. Éppen ezért, ha valakit, úgy engem lepett meg a legjobban az első hely.

Akkor, a kilencvenes évek elején a közönség még nem volt elkényeztetve hazai szépségversenyekkel, lakossági internet és fotó/videómegosztás, vagy online közvetítés nálunk még nem létezett. Ebből következően a megmérettetés fokozott érdeklődés mellett zajlott. A rendezők megadták a módját, a zsűri elnöke Miskolczi Miklós író, újságíró volt, a tagok között foglalt helyet Schubert Éva színművész, Lányi Péter zongoraművész és Kocsis Imre Antal, a város akkori polgármestere.

Kántás Brigitta mint első díjas a Kanári-szigetekre nyert egy utazást. Máig nem beszélt róla, de azóta már eltelt huszonöt esztendő, így elmondhatja: nem repült el a nyaralók egyik kedvenc spanyolországi helyszínére.

– Az utat egy személyre kaptam – mesélte Brigitta. – Tizenhét éves voltam, nagyszüleim, akik neveltek, féltettek, és nem egyeztek bele abba, hogy egymagam menjek a Kanári-szigetekre. Akkor ez persze nem esett jól, de ma már, kétgyermekes anyaként én sem engedném el egyedül a tizenhét éves gyermekemet. A vége az lett, hogy megbeszéltük az utazási iroda vezetőjével: áttesszük az utat az érettségi utáni időszakra, azaz 1994 nyarára. Eltelt közel egy év, s mire nagy várakozással, immár tizennyolc évesen éltem volna a nyereménnyel, addigra pont csődbe ment az iroda...

A szépségkirálynő mivolt nem változtatta meg nemhogy alapjaiban, de részleteiben sem Kántás Brigitta lényét és mindennapjait. Nem vett fel sztárallűröket, ugyanaz a derűs és mosolygós lány maradt, mint volt. Bár keresték a fővárosból, fényes modellkarriert megcsillantva, nemet mondott a minden jóval kecsegtető ajánlatokra. – Gimnazista vagyok, tanulnom kell és le kell érettségiznem – csendesítette le a csábító szirénhangokat.

Manapság Kántás Brigitta kétgyermekes családanya. Azon szerencsés hölgyek közé tartozik, akiket még a kíméletlen idő sem képes súlyfelesleggel megterhelni. Igaz, alakja megőrzéséért tesz is, például rendszeres mozgással. Egy családi vállalkozásban működő étteremben és sörözőben dolgozik. Örömmel és elhivatottan végzi munkáját.

– Időnként előfordul, hogy egy-egy jó memóriájú vendég némi homlokráncolás után rákérdez: netalán nem én vagyok az egykori szépségkirálynő? – mondta Brigitta. – Tavaly nyáron az akkor öt- éves kisfiam fotóját elpostáztam egy modellügynökséghez. Azóta Olivér már londoni meghívást is kapott, Bulgáriában ő lett a 2018-as abszolút győztes, továbbjutva a legnagyobb nemzetközi versenyre, Dél-Afrikába, de az utazáshoz támogatókat kell szereznünk. Számomra teljesen idegen, soha nem látott emberek írtak a netes megosztómra, hogy lám, az alma nem esett messze a fájától. Elképesztő és egyúttal nagyon jó érzés, hogy máig ennyien számon tartják azt az egykori versenyt és annak eredményét. S még valamit hadd mondjak el. Lett ennek a huszonöt évvel ezelőtti megmérettetésnek egy szó szerint kézzel fogható hozadéka, aminek ugyancsak nagyon örülök: annak, hogy a korona megmaradt a tulajdonomban. Az 1993 utáni szekszárdi szépségversenyeken már úgynevezett vándorkoronát kaptak a győztesek. Ezt az ékességet a következő esztendő nyertese örökölte meg és így tovább. Az 1993-as korona máig nálam van, illetve, odaadtam tizenkilenc éves, immár egyetemista lányomnak. A rólam szóló újságcikkeket pedig a fiókomba tettem, ezeket az írásokat pedig fiam kapja meg. Szépségkirálynői „örökségemet” így tehát gyermekeim őrzik majd tovább.

Részlet a huszonöt évvel ezelőtti tudósításból

„A végső eredményhirdetésre Miskolczi Miklós zsűrielnök vállalkozott, s a feszültséget fokozandó, visszaszámlálásszerűen közölte a helyezettek nevét. Először is az derült ki, hogy a közönségdíjat Szajki Noémi tudhatta a magáénak. A harmadik helyezést – azaz az egyik udvarhölgyi státust, valamint az ezzel járó kétszemélyes görögországi utazást – a fodrásztanuló Bordás Krisztina nyerte. A képzeletbeli dobogó második fokára a Garay gimnáziumban idén érettségizett Keszthelyi Orsolya léphetett fel, jutalma egy színes televízió.

Alisca Szépe – s a Kanári-szigetekre szóló társasutazás, valamint tízezer forint birtokosa pedig ebben az évben, azaz 1993–ban a jelenleg is a Garay gimnáziumban tanuló Kántás Brigitta lett. A győztes boldogan fogadta a gratulációkat, s mint lapunknak elmondta, az első tízbe való kerülésre számított, arra azonban nem, hogy felteheti a fejére az ezüstből készült, gyöngyökkel kirakott koronát.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában