Tündérszépek

2019.01.16. 17:34

Máig hallják a közönség tapsát és látják a csillogó koronát

A szépség hatással van ránk. Ezért van átütő sikere egy–egy szépségversenynek. Azt maguk a leggyönyörűbb lányok sem tagadják, hogy ez az adottság a belső harmóniával együtt teljesedhet ki. A közelgő Tündérszépre tekintettel négy, a témakörben kiváltképp érintett hölgyet szólaltattunk meg.

Szeri Árpád

Fotó: Kelemen Dániel

Máig ható élmény

Úttörője volt ennek a műfajnak. Hiszen a megyében gyakorlatilag az első, nagy nyilvánosságot kapott szépségversenyt nyerte meg. Orbán Tünde 1993-ban győzött a Paks szépe megmérettetésen. Azóta eltelt több mint huszonöt esztendő, de az élmény máig maradandó.

– Nemcsak arról van szó, hogy a végeredmény kihirdetésekor, amikor az ember meghallja a saját nevét, valami hihetetlen eufória uralkodik el rajta – mondta Orbán Tünde. – Számomra a felkészülés ideje is emlékezetes és kellemes. Mi, lányok, jól megértettük egymást, még barátságok is szövődtek ekkor. Bár versenytársak voltunk, mellőztünk minden rossz értelmű rivalizálást. Nem kívánom eltúlozni, de az a szépségverseny nekem máig ható tartást is adott. Ettől kezdve sokkal jobban figyeltem magamra, sokkal jobban ügyeltem az öltözködésemre, a megjelenésemre, az alakomra és az egészségemre. Ugyanígy igyekeztem a belső harmóniát is megőrizni. Ennek is köszönhetem, hogy már régóta a szépségiparban dolgozom, bár nem Pakson, hanem a főváros közelében. Van két fiam és egy tizenhét éves lányom. Ha utóbbi elém állna azzal, hogy anya, szeretnék indulni egy szépségversenyen, akkor segíteném minden tudásommal.

Nyerő kisugárzás

Kárpáti Ági az 1996-os Szekszárdi Szüreti Fesztiválon lett a Szüret Szépe. Ekkor már nem számított kezdőnek ebben a műfajban, hiszen egy évvel korábban Alisca Szépe lett és megnyert egy szupermodell versenyt is.

– Abban az időben a Bartina néptánc együttesben táncoltam – idézte fel egykori önmagát. – Művészeti vezetőnk, Matókné Kapási Júlianna biztatott arra, hogy induljak a szépségversenyeken. Így is tettem, már csak azért is, mert szüleim sem féltettek. Sőt, megbíztak bennem és támogattak. Nagyon fiatal voltam, mindössze tizenhat éves, nem készültem tudatosan a megmérettetésekre. Ám rengeteget számított, hogy családom, barátaim a nézőtéren szurkoltak nekem minden alkalommal. Így visszagondolva és a tanulságokat levonva azt tudom mondani: a szépség egy kerek egész, melyben benne van a kisugárzás is. Én végig nevettem mindegyik versenyt, jól éreztem magam, bármennyire is izgultam legbelül. Úgy gondolom, ez a jó kedv és az abból is származó kisugárzás hozta meg az eredményt. Bár nem köteleztem el magam a szépségszakma mellett, mégis rengeteget tanultam belőle. Magabiztosabbá váltam egy olyan időszakban amikor az ember tele van kérdésekkel önmagával és a világgal kapcsolatban.

Közönség kedvenc

A szomszédasszony, édesanyja legjobb barátnője biztatta arra Szabó Noémit, hogy induljon a Dél csillaga nevű, 1997-es szépségversenyen. A szekszárdi lány nem bánta meg, hogy engedett a rábeszélésnek. Ugyanis a kiskunhalasi döntőben második udvarhölgy lett.

– Pályafutásomat tekintve máig mérföldkőnek számít ez a verseny – mondta Szabó Noémi. – Mert ha valahol, itt lehetett megtanulni szépen mozogni, jól sminkelni, a hajviseletet beállítani és így tovább. Azaz, megtudtuk azt, hogy mi illik igazán egyéniségünkhöz. Ilyen biztató előzmények után nem volt kétséges, hogy az ugyanezen évben rendezett Alisca szépe versenyen is ott a helyem. Itt közönségdíjas lettem, ez pedig máig megdobogtatja a szívemet, lokálpatrióta lévén. Ezután jelentkeztem a Tavasz szépe elnevezésű, regionális versenyre, ennek Paks adott otthont. Több ezer néző döntése alapján ismét közönségdíjas lettem, emellett megkaptam az első udvarhölgy címét is. Mindent összegezve, a szépségversennyel, mint olyannal, kizárólag jó tapasztalataim vannak. Aki helyén tudja kezelni, annak csakis kellemes meglepetést okozhat.

Nemzetközi siker

Rudolf Nikolett nemzetközi színtéren is öregbítette nemcsak Szekszárd és Tolna megye, hanem az ország jó hírét is. Három évvel ezelőtt a Miss International Hungary mezőnyében indulva a Miss Face of Beauty Hungary cím birtokosa lett. Ennek köszönhetően Mongóliában képviselte hazánkat az ottani nemzetközi szépségversenyen és az élmezőnyben végzett.

– Sokat kaptam ezektől a rendezvényektől – jelentette ki a szekszárdi fiatal. – Példaként hadd említsem a fotózást: meg kellett tanulnom azonnal adni önmagamat, azt, hogy csakis az őszinte mosolynak van igazán hatása úgy az életben, mint a fényképeken. A jelentkezésen gondolkodó, még bizonytalankodó lányoknak én azt tanácsolom: merjenek lépni! Egy szépségverseny, maga előzetes „megpróbáltatásaival” az önértékelés, önmagunk megismerésének lehetséges színtere. Én tizenkilenc évesen egyedül utaztam Mongóliába, mindent magamnak kellett megoldanom és képes voltam rá. Kezdetben, amikor először indultam szépségversenyen, a félénkebb természetű lányok közé tartoztam. Ahogy haladt az idő, úgy erősödött az önbizalmam, ráadásul személyiségfejlődésemet tekintve a lehető legjobb időszakban. Ez az önbizalom, magabiztosság adta meg nekem azt a belső nyugalmat, harmóniát, ami megelőlegezte számomra a koronát.

Tündérszép, most

Izgalmas és esztétikus vállalkozással kezdődik az új évet szerkesztőségünk. Háromfordulós szépségversenyen keressük meg tizenhárom megye Tündérszépét. Elsőként Tolna megye legszebb hölgyeit szeretnénk megtalálni olvasóink segítségével. Egyrészt arra kérjük Önöket, hogy biztassák jelentkezésre tündérszép ismerőseiket, másrészt pedig arra, hogy a szakmai zsűri által kiválasztott, majd profi fotósaink által lefényképezett versenyzőkre szavazzanak. A megyei fordulóból ugyanis a közönség három, a zsűri pedig egy hölgyet juttat tovább a regionális megmérettetésre. Innen szintén az olvasói voksok és egy elismert szakemberekből álló zsűri ítélete alapján léphetnek a legszebbek az országos porondra. A dicsőségen túl minden fordulóban értékes nyeremények illetik meg a legjobban szereplő hölgyeket, összesen három millió forint értékben. A Tündérszépek versenyére 16 és 29 év közötti, Tolna megyében élő, itt született vagy itt tanuló hölgyek jelentkezését várjuk január 27-ig. Nevezés és további részletek ITT! oldalon.

/Borítóképünkön: Rudolf Nikolett. A szekszárdi lány különleges szépségét a világ túlsó végén is értékelték/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában