tolnaiak a nagyvilágban

2020.12.04. 10:35

Valódi, high school élmény várta Washingtonban a fiatalt

Szeri Árpád

Forrás: Shutterstock

Az amerikai törvényhozás központja, azaz a Capitolium tőszomszédságában élte meg eddigi élete legizgalmasabb fél évét Paláshty Csaba. A Szekszárdi Garay János Gimnázium 11. a osztályos tanulója a cserediákprogramnak köszönhetően jutott el év elején az Egyesült Államok fővárosába, Washingtonba. Fogadócsaládjának Capitol Hill-i, elegáns házában kapott minden kényelemmel ellátott szállást. Innen utazott hétköznaponként a mintegy nyolc-tíz kilométerre található Washington Latin Public Charter High Schoolba. Ez az intézmény a főváros egyik legerősebb középiskolájának számít.

Egy idő után a tizenhét éves Csaba önállóan buszozott iskolájába. A személygépkocsira épülő Amerikában igen változó a tömegközlekedés, van olyan nagyváros, ahol csak nyomokban létezik. Ám Washington éppen a jó példát képviseli.

– A magyarországi tömegközlekedési eszközök szinte mindegyike megtalálható az amerikai fővárosban – mondta el lapunknak a szekszárdi fiatal. – Busztársaságból több is létezik és mindegyik más és más árakkal áll az utazók rendelkezésére. Érdekesség, hogy a fővárosban élő diákoknak az iskola által kiállított kártya érvényesítésével ingyenes a tömegközlekedés. Így nekem sem kellett fizetnem a helyi járaton.

Csaba egy-egy ilyen út alkalmával sohasem találkozott olyasfajta agresszióval, amiről például a legnagyobb megosztóra feltett, budapesti, elrettentő eseteket dokumentáló videók tanúskodnak. Washington D.C. az USA egyik legjobban védett, tökéletesen rendben tartott városa.

– Az utcákon gyalog végighaladva soha sem kellett tartanom semmitől, mindenütt biztonságban érezhettem magam – folytatta a garaysta diák. – Ez az irigylésre méltó állapot nagy részben a Fehér Ház, illetve az elnök védelmének egész Washingtonra kiterjedő hatásából következik. Ebből adódóan nem csoda, hogy a fővárosban nagy a közbiztonság.

Palásthy Csaba és Justin Latus fogadószülő a Kongresszusi Könyvtár előtt (Beküldött fotó)

A fogadócsalád előzékenységének köszönhetően Csabának volt szerencséje eljutni a fővároson túlra is. Pennsylvania legnagyobb településén, a történelmi légkört árasztó Philadelphiában – itt írták alá 1776-ban az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát, tehát a Nagy-Britanniától való elszakadás dokumentumát – nemcsak a régmúlt históriáit idéző helyszíneket kereste fel.

– Philadelphia egyik igazán hangulatos éttermében kóstolhattam meg a számomra egyik legérdekesebb amerikai ételt, a cheesesteaket – adta közre konyhaművészeti élményét. – A városra jellemző specialitásról van szó, ezért is nevezik Philly cheesesteak­nek, azaz Philly-sajtszeletnek. Az étel maga úgy készül, hogy egy hot dog kiflibe darált, megsütött marhahúst tesznek, ezt sajttal és különböző fűszerekkel összekeverik és az egészet megpirítják. Látszólag egyszerűnek tűnik, de a különleges olasz recept nagyon finommá teszi. Ehhez foghatót még sehol sem ettem.

A szekszárdi fiatal iskolájában az addig csak a filmekben látott, igazi amerikai high school élményfürdőben merülhetett el. Szerencséjére egy igen befogadó társaságba került. Mindenki érdeklődött, beszélgetett és figyelt az újonnan érkezett cserediákcsapatra. Ezt az érdeklődést másoktól is tapasztalta Csaba.

Washingtonba érkezésekor az ott élő emberek kedvessége, illetve segítőkészsége volt igazán szembetűnő. Az újonnan érkezett külföldire ez módfelett megnyugtató benyomást tesz. Mindezt csak tetézte, hogy maga a példás rendben tartott főváros is lenyűgöző tapasztalatokkal ajándékozta meg. Az élményt még mindig lehet fokozni, hiszen a garaysta diák ilyen körülmények közepette illeszkedett be egy olyan fogadócsaládba, melynél jobbat – idézzük Csabát – kívánni sem tudott volna magának.

– Saját gyermekükként kezeltek, mindig számíthattam rájuk, és mindent megkaptam tőlük, amire csak szükségem volt – jellemezte a kialakult emberi kapcsolatot. – Büszkén mondhatom, hogy a tengerentúlon is van egy másik családom, akik bármikor szívesen látnak. Ezzel együtt nemcsak a felnőtt, hanem a tinédzser amerikaiakkal is életre szóló kapcsolatokat építhettem ki. Közülük többel a mai napig is rendszeresen beszélgetek online módon. Ez az időszak rengeteget segített a nyelvtanulásban, ám elsősorban a személyiségemet változtatta meg, reményeim szerint a vártnál is kedvezőbben. A cserediákélet sok mindennel jár együtt, akadnak azért kötöttségek is, de hogy megéri, arról mindenkit biztosíthatok.

Las Vegas még a bakancslistán, közbeszólt a vírus

Washington D.C. a hatalmas ország nemcsak egyik legbiztonságosabb, hanem kétségkívül egyik legtisztább városa is. Az utcákat járva Csaba azt nyugtázta, hogy sehol sem csúfította a környezetet elhagyott vagy eldobott szemét. A legtöbb helyen zöldellő fasorok díszítik a már amúgy is csodálatos városrészeket. Ha a koronavírus-járvány nem söpör végig az Egyesült Államokon is, akkor ma Csaba elmondhatná, hogy járt Tampában, a szubtrópusi Florida tagállam harmadik legnagyobb városában. Ám a pandémia miatt meghiúsult ez a betervezett, ígéretes út.

Ugyancsak kézhez vette azt a repülőjegyet, mely révén Nevada állam legnépesebb városában, Las Vegasban landolhatott volna. A Covid–19 szintén megakadályozta, hogy a garaysta diák bejárja a világ egyik legnagyobb szórakoztatási, bevásárlási és szerencsejáték-központját. Bankot azonban nem robbanthatott volna valamelyik kaszinóban, hiszen a belépési korhatár 21 év.

Borítóképünkön a washingtoni Kongresszusi Könyvtár

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában