szponzorált tartalom

2021.02.09. 09:00

Ne várjunk túl sokat az olajcserével!

Az olajcsere macerás tud lenni, ezért sokan halogatják, de nem érdemes túl sokat várni vele. Komoly meghibásodást is okozhat, ami jóval többe kerül, mint egy olajcsere ára. Mutatjuk, mire figyelj oda és hogyan.

A motorolaj az autóban olyan, mint az ízületi folyadék az emberi testben. Elengedhetetlenül szükséges a motor alkatrészeinek zavartalan működéséhez és a kopások elkerüléséhez. A jó minőségű olajok viszonylag sokáig bírják és megfelelően biztosítják a motor működését. Ám ha rosszul választjuk meg az olajat, vagy az autóval vannak problémák, akkor szükség lesz az olajcsere elvégzésére.

Attól függően, hogy mennyire öreg az autónk, gyakrabban is szükség lehet olajcserére

Figyelmeztetések

A régi autókban még manuálisan kell ellenőrizni az olajszintet. Legyünk alaposak és töröljük tisztára a pálcát, ne csak szemrevételezzük, mert sok kellemetlenséget spórolhatunk meg. Az olajcserét régi autóknál 15-20, a korszerű autóknál pedig 20-30 ezer kilométerenként érdemes elvégezni.

A modern autókban már elektromos berendezés jelzi, ha gond van az olajjal. Sokan azonban összekeverik az olajszint és az olajnyomás jelző lámpákat. Ha az olajszint jelző lámpa villog, akkor is érdemes gyorsan orvosolni a helyzetet, de nem kell megállni. Ha azonban az olajnyomás jelző lámpa villog, akkor azonnal le kell állítani a motort. Ez azt jelzi, hogy az olajozási rendszer nem működik a motorban, amit ha tovább használunk, teljesen tönkre teheti a jármű motorját.

A kocsi műszerfalán az olajszint lámpa figyelmeztetése utántöltésre, vagy olajcserére szólít fel

Gondok az olajjal

Előfordulhat, hogy nem a járműnek megfelelő olajat használunk. Ilyenkor az olaj gyorsan koszolódik, viszkozitása gyorsan csökken. A gyors koszolódás jelezhet emellett más hibákat, mint például a motor alkatrészeinek hibás beállítása, ami súrlódásokhoz, kopáshoz és ezáltal az olaj koszolódásához vezet.

A nagymértékű olajfogyasztás oka lehet a tömítések rossz állapota, illetve az olaj habosodása, aminek következtében az olaj gyorsabban párolog. Ez utóbbi elsősorban annak köszönhető, ha gyakran nagy sebességgel használjuk a járművet, például sokat járunk autópályán. A motorolaj párolgását segíti elő a rosszul megválasztott viszkozitási osztály is.

Ha cserélni kell

Az autó meghálálja a törődést és nem hagy minket cserben, ha rendszeresen karban van tartva. Ennek része kell, hogy legyen a rendszeres motorolaj csere is. Ne várjuk meg, amíg teljesen elkoszolódik, rendszeres időközönként adjunk új olajat a motornak. Egy műhelyben mindössze negyedórás dologról van szó, érdemes rászánni az időt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában