Tuják

2021.02.16. 12:30

Sokféle funkciót betölthetnek a kertünkben

TN

20201006 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Tuják ültetésével zárult a TIGÁZ Zrt. „Töltsük újra a természetet!” elnevezésű óvodai programja.

Forrás: MW

Fotó: illusztráció

Hamarosan újra lehet kertészkedni, ezért jó tudni, hogy széles fajtaválasztékuknak köszönhetően sokféle funkciót betölthetnek kertünkben a tuják, ezek a messziről jött örökzöldek.

Sövény telepítése előtt nem árt megismerni a helyi építési szabályzatot, mert egyes települések önkormányzati rendelete értelmében a lakó-, üdülő- és külterületeken kerülendő a tájidegen tű- és pikkelylevelűek ültetése. Tuja helyett jó választás a hazánkban honos tiszafa és boróka, a lomblevelű örökzöldek közül pedig a pirosan kihajtó leveleivel különálló cserjeként is dekoratív korallberkenye és a szintén fehér virágú, tetszőleges formákra nyírható babérmeggy.

A faiskolák gazdag tujakínálatából a termet, növekedési erély és habitus figyelembevételével ajánlott kiválasztani a céljainknak leginkább megfelelő fajtákat. Belátás elleni takaráshoz ideálisak a gyors iramban magasra törő sövény- és oszlopos tuják, míg kertrészek elválasztásához vagy kocsibejáró mellé megfelelnek a lassabban növő, alacsonyabb fajták is.

A csoportosan ültetett kúszó tuják díszítő funkciójuk mellett szükség esetén megfogják vagy gyep helyett takarják a talajt, és gátolják a gyomosodást. Kisebb telkekre, sziklakertbe, dézsába, balkonládába kiválóak a kimondottan lassú növekedésű és szabályos alakjukat nyírás nélkül megtartó törpetuják. Tujáink egészségét a klímaváltozás közepette is megőrizhetjük, ha rendszeresen tápanyaghoz juttatjuk őket, és fagymentes napokon sem feledkezünk meg az öntözésről.

Az elhalt, bebarnult belső részeket távolítsuk el, permetezzünk a kártevők ellen, és a tömörebb ágrendszer érdekében időnként vágjuk le a fák felső harmadát.

Oszlopos, gömb

Forma tekintetében találhatunk köztük oszlopos, gömb, kúp és magastörzsű változatokat, színpalettájukat pedig a különféle zöld árnyalatok mellett aranyló sárga és ezüstös kék tónusok tarkítják. Származási helyük szerint két fő csoportot alkotnak. A keleti tuja szívósabb és jobban tűri a szárazságot, de ducibb, mint a csapadékos vidékekről származó karcsú nyugati rokona. Szoliternek és nyíratlan sövénynek is kiváló a karcsú, oszlopos termetű malonyai tuja.

Borítóképünk: fagymentes napokon ne feledkezzünk meg az öntözésről

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában