Az orvos válaszol

2021.10.11. 12:29

Mit tegyünk, és mit ne, ha éppen megfertőződtünk?

G. R.

Ill upset young woman sitting on sofa covered with blanket freezing blowing running nose got fever caught cold sneezing in tissue, sick girl having influenza symptoms coughing at home, flu concept

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

Már szeptember elejétől jelentősen emelkedett a vírusos légúti, különösen a felső légúti fertőzések száma, kimutatottan nőtt a légkörbeni koncentrációja – mondta lapunknak dr. Ferk Dóra háziorvos.

A betegek által tapasztalt tünetek a megfázáshoz hasonlóak: bő, vizes, átlátszó orrváladék, torokfájás, fejfájás, hőemelkedés, esetleg köhögés. A háziorvos beszámolt róla, hogy idén a szokásosnál korábban lendültek támadásba a vírusok, amelyet a hosszúra nyúlt járványügyi korlátozások is okozhatnak. Az elmúlt időszakban ugyanis lecsökkent a szociális érintkezések száma, ezért nem olyan aktív a szervezet védekezőképessége, fogékonyabbak vagyunk a betegségre – véli dr. Ferk Dóra.

A háziorvos szerint egyszerűbb megfázásos tünetekkel nem szükséges azonnal orvoshoz fordulnunk, a patikában vény nélkül kapható, megfázások elleni szerekkel, köptetővel, orrcseppel, vitaminokkal, ha szükséges lázcsillapítóval megszűnhetnek a panaszok. Ha a tünetek súlyosbodnának, így ha a láz hirtelen 39 fok fölé kúszna, esetleg öt-hat napja tapasztalnánk hurutos, mélyről jövő köhögést, sűrű sárga orrváladékot, érdemes felkeresnünk az orvost.

Dr Ferk Dóra háziorvos (Fotó: Mártonfai Dénes)

A súlyosbodó tünetek bakteriális, felülfertőződés gyanúját is felvetik, ez esetben a betegnek antibiotikumot írhatnak fel. Érdemes tudni, hogy légúti panaszokkal a háziorvoshoz csak előzetes, telefonos bejelentkezéssel látogathat a beteg, ugyanis a tünetek koronavírusra is utalhatnak, így az ilyen panaszokkal érkezőket elkülönítve kell fogadniuk. Fontos, hogy már a legenyhébb felső légúti panasz esetén se menjünk közösségbe.

Borítóképünk illusztráció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában