Nemzeti kutyakiállítás

2024.05.13. 07:00

A dombóváriak nem felejtették el, milyen megrendezni egy remek kiállítást

Több, mint egy évtizednyi kihagyás után Dombóvár nemzeti kutyakiállításnak adott otthont május 11-én. Erre a napra két kiállítást is szerveztek, így a résztvevők és a küllembírók is igen izgalmas és hosszú napnak néztek elébe.

Teol.hu

Agár fajtacsoport helyezettek (Beküldött fotó)

Kővágó Jenő, a Dombóvári Kutyás Egyesület elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a korábbi években gyakran szerveztek nemzeti, úgynevezett CAC kiállításokat (ez egy francia kifejezés rövidítése, jelentése: a nemzeti championátus várományosa). Elmondása szerint az egyesület az utóbbi évtizedben akaratlanul is inkább a sportkutyázás felé fordult, ám olykor felmerült az igény a küllembírálatokra is.

– Mire felocsúdtunk, azt vettük észre, hogy eltelt tizenkét év a legutolsó kiállítás óta. Mi magunk is meglepődtünk, hogy így elszaladt az idő, ezért tavaly beadtuk a pályázatunkat a MEOESZ-hez (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége), és nagyon örültünk, hogy sikerült elnyernünk a szervezés lehetőségét az idei évre. Mostanában gyakran rendeznek egy napra két kiállítást, melynek több oka is van. Egyrészt gazdaságosabb, hiszen az infrastruktúrát és a kiállítás helyszínét is elő kell készíteni, valamint bírókat, ringtitkárokat, írnokokat és megfelelő személyzetet kell biztosítanunk, másrészt a kiállítók egy utazással akár két kiállítási címmel is gazdagodhatnak. Így mindenki jól jár – mondta Kővágó Jenő.

Több, mint nyolcszáz nevező

Az előkészületek hónapokig zajlottak. A rendezvénynek a Katona József utcában található Ujvári Kálmán Sporttelep adott ottont. A városban és vármegye szerte nagyon örültek a kutyások, hogy ismét lehetőségük volt bemutatni szebbnél szebb ebeiket a bíróknak. Pintér Szilárd, Dombóvár polgármestere is teljes mellszélességgel támogatta a rendezvényt. Helyi vállalkozások szponzorációjukkal segítették a show szervezését. Emellett a helyi polgárőrök a rendőrséggel együtt dolgozva biztosították a helyszínt. A környékbeli utcák forgalmi rendje ideiglenesen megváltozott, a sportpálya közelében őrzött parkolót is kialakítottak.

– A nevezések száma meghaladta a nyolcszázat, tehát a két kiállításon összesen ennyi kutyát kellett a küllembíróknak szemrevételezni – mesélte Kővágó Jenő. – Nem kis feladat ez, hiszen minden kutya úgynevezett leíró bírálatot kapott. Vagyis minden egyes eb írásban megkapta a bírói szakvéleményt. A magas nevezési létszám is mutatja, hogy igenis van igény a környéken a színvonalas kiállításokra. Nevezések nem csak a vármegyéből érkeztek, hanem az ország távolabbi pontjairól is, és volt, aki Horvátországból, Németországból, vagy éppen Szerbiából utazott ide – tette hozzá Kővágó Jenő.

A kiállításon számos vármegyei résztvevő akadt. Valdraf Viktória Bogyiszlóról érkezett Tolna vármegyei tenyészetből származó, Medina Bérci Eastwood nevű szálkásszőrű tacskó kan kutyájával.

Legszebb berni pásztor a Best in Show ringben bírálat közben (Beküldött fotó)

– Nagyon örülünk, hogy a vármegyében vehetünk részt életünk első kiállításán, hiszen itt élünk mi is, és a kutyánk is innen származi – mondta lelkesen Valdraf Viktória – Szeretnénk megmérettetni magunkat, kíváncsiak vagyunk a fajta többi képviselőjére is. Woody egy éves, fiatal osztályban indul. Bízunk a jó bírálatokban, és a jövőben a kiállítások mellett a munkában is szeretnénk eredményeket elérni. Kicsit izgulunk, de akkor sem történik semmi, ha nem minden a tervek szerint alakul – tette hozzá a bogyiszlói kutyatulajdonos.

Kifogástalan rendezés

A fajtatiszták bírálatán kívül megrendezték a hobbi, azaz a törzskönyv nélküli ebek szépségversenyét, valamint a dombóvári járás legszebb kutyáját is kiválasztották.

A kiállítás vezető bírója Korózs Gábor, a MEOESZ elnöke volt.

– Igyekszünk minél többször megszervezni a hobbi kutyák kiállítását, hiszen nemcsak a fajtatiszta, törzskönyves kutyákat szeretjük. Ezen felül a felelős állattartást is népszerűsíteni kívánjuk, és az örökbefogadást is támogatjuk. Nagy öröm számomra, hogy a hazai kinológiai élet egyre jobban fejlődik, és a keverék, valamint az örökbefogadott kutyák nagyon sok helyen igazi családtagok – emelte ki Korózs Gábor beszédében.

A hobbi kutya kategóriába nagyon sokan, harmincnál is többen neveztek, így Korózs Gábor rutinosan több csoportra osztotta a nevezett kutyákat méret és fajtajelleg alapján. A résztvevők szemmel láthatóan örültek, hogy ők is részesévé váltak a kiállításnak. A Dombóvári Gyepmesteri Telepről különösen sok keverék kutya érkezett, s volt köztük igen jól képzett eb is. Ők mind örökbefogadásra várnak. Korózs Gábor remek ötletnek és kezdeményezésnek tartotta, hogy a helyiek ilyen módon is igyekeznek mindent megtenni a mentett kutyákért.

Hobbikutya verseny, kistestű csapat (Beküldött fotó)

A délutáni bírálatok után megrendezték a Best in Show-t. Itt a már korábban kiválasztott fajtacsoport győzteseket, a különböző korosztályok legszebb kutyáit, a nevezett kutyapárokat és tenyész csoportokat rangsorolták a bírók.

Mondhatni, megmozdult a vármegye. A remek szervezés jó hangulatot alapozott meg, ismerősök, baráti társaságok elemezték az általuk kedvelt fajtákat. Sok család kilátogatott az eseményre. Szerencsére az időjárásra sem lehetett panasz. A dombóváriak tizenkét év alatt sem felejtették el, milyen megrendezni egy remek kiállítást. Zökkenőmentes adminisztráció, kiváló parkolási lehetőség, kulturált kiszolgálóegységek, büfé, étterem és rendezett illemhelyiség is a jelenlévők rendelkezésére álltak. A kiállítók pedig minden bizonnyal nagyon örültek a sportpálya adta gyönyörű, sima füves felületnek, hiszen a kutyákat egyenes talajon a legcélszerűbb bemutatni mozgásban és álló helyzetben is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában