Viták és szabályok

2024.06.23. 18:38

Átlóg a kerítésen a meggyfa ága, de akkor kié a termés?

Könnyebben elkerülhetjük a szomszédi vitát, ha ismerjük a szabályokat.

Teol.hu

Elsősorban azé a termés, akié a fa Fotó: Shutterstock

A kerten belül nem megfelelő helyre ültetett növények nem csak a tulajdonosnak okozhatnak bosszúságot. Könnyen kialakulhat szomszédi vita, ha túl közel kerül a kerítéshez és bizonyos részei át is lógnak. Azzal pedig, hogy leszedjük a hozzánk átlógó termést még nagyobb konfliktusba keveredhetünk, írja a Lakáskultúra.

Átlóg a kerítésen a szomszéd meggyfája, de akkor kié a termés?
Elsősorban azé a termés, akié a fa Fotó: Shutterstock

Kerüljük el ezt a nehézkes helyzetet dr. Izsák Orsolya segítségével, aki olvasónk kérdésére válaszol: leszedhetjük-e a kerítésen átlógó meggyfa termését?

Az úgynevezett szomszédjog intézményét a Polgári Törvénykönyv szabályozza, amely a fenti kérdéssel kapcsolatban is rendelkezik. Az alapszabály szerint a tulajdonos köteles a tulajdonjogát úgy gyakorolni, hogy a szomszédot azzal szükségtelenül ne zavarja. Ám előfordul, hogy ez a zavarás szükségszerű, mint az áthajló ágak és a lehulló gyümölcs esetében. Az áthajló ágon termő gyümölcs elsősorban valóban azé, akinek a telkén a fa áll; tehát amikor beérik a termés, kötelesek vagyunk egyrészt felhívni az illető figyelmét, hogy szedje le egy bizonyos időn belül, vagy ellenkező esetben mi fogjuk ezt megtenni, másrészt biztosítanunk kell a lehetőséget, hogy átjöjjön a telkünkre, elvégezni a feladatot. 

Amennyiben nem kerít sort a munkára egy meghatározott időn belül, akkor jogunk van a termést leszedni, vagy akár az ágat levágni – ha erre megkértük korábban. Az időbeli kereteket nem határozza meg pontosan a jogszabály, de egy lakóháznál néhány napban, míg egy hobbitelken, ahol csak ritkán tartózkodik a tulajdonos, hosszabb időben gondolkodjunk. Ugyanez a szabály vonatkozik a telkünkre átnyúló gyökérre is, amely kárt tesz a mi járdánkban, kerítésünkben vagy esetleg a házunkban. Amennyiben a szomszéd a felhívás ellenére nem távolítja el a problémás fát, ezt mi magunk is megtehetjük, és utólag kérhetjük a munkával kapcsolatos költségeink megtérítését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában