Az állatorvos válaszol

2024.06.22. 20:20

Elárvult kisállatok gondozása

Néha előfordul, hogy ellés közben az anyaállat elpusztul, vagy, hogy egyesek megpróbálnak megszabadulni az újszülöttektől, leginkább kismacskáktól. Ilyen helyzetben jusson eszünkbe, hogy vannak speciális tápszerek, amelyekkel érdemes etetni a kisállatokat. Szeressük az elárvult állatokat.

Brunner Mónika

Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa elmondta, hogy a szopós állatok számára kaphatóak speciális tápszerek. Így ha árvaságra jutnak, etessük az elárvult kisállatokat ezekkel a tápszerekkel, mert a tehéntej emésztési problémákat okozhat. Később lehet húsokat és zöldségeket turmixolva, pépesítve adni a kisállatoknak. Sok mindent taníthatnak nekünk az állatok. 

Elárvult kiskutyák gondozása
Szeressük és neveljük a magukra maradt kölyköket Fotó: Shutterstock

Elárvult kisállatok 

Az állatorvos hozzátette, hogy sajnos, bármilyen lelkiismeretesen és körültekintéssel tápláljuk az elárvult újszülötteket, az anyatejet semmi nem pótolhatja teljes mértékben, ezért a kölykök valószínűleg fogékonyabbak lesznek különböző fertőző betegségekre, elsősorban kölyökkorban, de egyéb, felnőttkori betegségekre való hajlam is nőhet. 

– Míg azokat az kiskutyákat, amelyek anyatejet szoptak, és ahol még nem fordult elő betegség, hét-nyolc hetes korban érdemes először parvovírus okozta gyomor-bélgyulladás ellen oltani, a veszélyeztetetteket már hat hetesen. A mesterséges tápokkal nevelt kutyákat már öt-hat hetes korban oltassuk, mert belőlük hiányszik az anyatejből kapott immunitás – figyelmeztetett az állatorvos. 

Lelki problémák 

Ismertette, hogy az elárvulás az állatoknál is okoz lelki problémákat, csak ezt mi emberek, főleg a kölykök esetében, nem nagyon vesszük észre. Ilyen esetekben bizonyos homeopátiás gyógyszerek tudják segíteni az állatok egészséges testi-lelki fejlődését, ezáltal sok felnőttkori viselkedésprobléma és egyéb betegségek is nagyobb eséllyel megelőzhetők, tette hozzá dr. Jakab Ferenc.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában