Biztonság

2024.06.23. 16:40

Ezt kell tenni, ha a szabadban ér minket a vihar

A nyári időszakban gyakoribbak a jégesővel, villámokkal tarkított, hirtelen kialakuló heves zivatarok. Ezek a természeti jelenségek nemcsak a termőföldekre és az otthonunkra nézve rendkívül veszélyesek, de ránk is.

Teol.hu

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Vajon tudjuk-e, hogy mi a teendő, ha kirándulás, strandolás alatt  ér minket utol a vihar, és hogyan csökkenthetjük annak a veszélyét, hogy közvetlen villámcsapás áldozatává váljunk? 

Ezt kell tenni, ha a szabadban ér minket a vihar
Ne a terület legmagasabb pontján állva várjuk ki a vihar végét Fotó: Shutterstock

Azonnal jöjjünk ki a vízből!

Amilyen gyönyörű égi jelenség a villámlás, annyira veszélyes is, főleg a nyílt vízen vagy vízpart közelében tartózkodva, írja a Mindmegette.hu. Amennyiben a zivatar strandolás, csónakázás vagy tó körüli kirándulás közben ér minket, haladéktalanul menjünk ki a vízből, és hagyjuk el annak környékét! Keressünk időben biztonságos helyet. Lehetőség szerint menjünk be egy házba.

Védelmet nyújthat az autónk 

Szabadban az autó kitűnő menedéket jelent a villámokkal elől, ugyanis egy úgynevezett Faraday-kalitkaként működik. De hogyan véd ez a villámcsapás ellen? Az autó fémváza folytán a külső elektromos erőtér nem hatol be a belső térbe, vagyis a testünket körülvevő jármű megvéd minket az elektromosságtól, amennyiben a jármű karosszériájával nem érintkezünk.

Kerüljük a magányos fákat 

Ha erdőben ér minket a zivatar, itt is érdemes betartani néhány óvintézkedést. A villám általában a térség legmagasabb pontjába csap bele, ezért nem ajánlott magányos vagy erdőszéli fa alá húzódni. Ha tehetjük, igyekezzünk a törzstől legalább öt méteres távolságban állni, hogy a fa még villámcsapás esetén se vezesse belénk az elektromosságot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában