Allergia

2024.06.23. 11:34

Fokozatosan erősödik a pollenterhelés

Teol.hu

A pázsitfűfélék pollenjüket, a gombák spóráikat ontják Fotó: Shutterstock

Fotó: r.classen

Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a pázsitfűféléké több helyen eléri a nagyon magas szintet is. Az útifű virágpora jellemzően közepes, helyenként magas koncentrációban lehet jelen, míg a libatopféléké, a lóromé, a kenderféléké, a gyékényé, a sásféléké, valamint az ernyősvirágzatúaké országosan alacsony, áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentésében. 

Fokozatosan erősödik a pollenterhelés
A pázsitfűfélék pollenjüket, a gombák spóráikat ontják Fotó: Shutterstock

A fák közül a szelídgesztenye virágpora országosan közepes, esetenként magas koncentrációban lehet jelen, míg a ciprus- és tiszafafélék, valamint a hárs virágporának mennyisége jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. Alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a fenyőfélék, valamint az éger pollenje. 

 A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában