Jegyzet

2024.07.05. 12:00

A nevek ma is köteleznek

Mauthner Ilona

Évtizedekkel ezelőtt a legtöbb újszülött kisfiú neve József, János, István, Ferenc, Sándor, Lajos, Mihály volt, a kislányok között pedig dobogós helyen végzett az Erzsébet, a Mária, a Katalin. Hol vannak már ezek az idők! Megváltoztak a nevek – sóhajtanának nagyanyáink.

824_8324
Mára kimentek a divatból a hagyományos kislány és fiú nevek, divatba jöttek a török filmsorozatokból ismert keresztnevek Fotó: Gál Gábor / Forrás: MW

Divatba jöttek az idegen hangzású nevek

A következő generáció váltott, az idegen hangzású, divatos nevek kerültek forgalomba, így egyre több Zsanett, Claudia, Hanna, Dominik, Rómeó nőtt fel. Mára már ők is szülők.

Eltelt pár év és ismét változott a divat. A sok mexikói, brazil, török filmsorozat hatására új nevekkel bővült a „magyar” nevek tárháza. 

A filmsorozatok hatása a nevekre

Immár 12 éves az a kislány, akit az édesanyja egy filmsorozat emlékére Murának anyakönyveztetett. A szülőket az sem zavarta, hogy a naptár szerint nincs is névnapja a kislánynak, és a neve miatt sokan gúnyolták. 
Mindez az egyik tévécsatornán bemutatott filmből derült ki, és ugyanitt esett szó arról is, hogy milyen sok Szamanta, Ájsa, Oszmán, Seherezádé jár már óvodába.

Szegény a nevét sem tudja kimondani

Az egyik anyuka, a híres japán karatés színészről, Bruce Lee-ről nevezte el gyermekét, aki, bár már négy éves, de szegény a nevét sem tudja kimondani.
A szülők viszont nagyon elégedettek, sőt ahogy az édesapa a fiával kapcsolatos terveiről beszélt, kiderült, egy kiköpött Bruce Lee-t szeretne belőle nevelni. Aki legalább olyan híres és olyan ügyes lesz, mint a néhai filmsztár. Elvégre a név kötelez...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában